Gemeente Breda

15% minder voortijdig schoolverlaters in regio West-Brabant vorig schooljaar

Resultaten impuls voortijdig schoolverlaten bekend

Met 15% minder voortijdig schoolverlaters in de regio West-Brabant in het schooljaar 2006-2007, is het project Impuls Voortijdig Schoolverlaten (VSV) succesvol afgerond. In samenwerking met partners in de regio zijn instrumenten ontwikkeld om voortijdig schoolverlaten zowel preventief als curatief (probleemoplossend) terug te dringen. De instrumenten die hiervoor ingezet zijn, zijn onder andere monitoring en begeleiding van de overstap van VMBO naar ROC, registratie en aanpak van verzuim, flexibele instroom en trajectbegeleiding. De rijksoverheid initieerde het project en heeft ook groot belang bij een duurzame terugdringing van het aantal voortijdig schoolverlaters. Reden waarom het ministerie van OCW het project een vervolg geeft.

De resultaten tonen aan dat de VSV-impuls in het schooljaar 2006-2007 succesvol is geweest voor de regio West-Brabant. Zo hebben de deelnemende gemeenten gezamenlijk 1241 leerlingen succesvol curatief begeleid: 1241 uitgevallen leerlingen zijn teruggeleid naar school, de arbeidsmarkt of de hulpverlening. Daarmee is de doelstelling van 918 leerlingen ruimschoots gehaald. Preventief gezien lag de taak vooral bij de beide ROCs: in het schooljaar 2006-2007 zijn 3627 leerlingen uitgestroomd, terwijl maximaal 4262 leerlingen uit mochten stromen. Dat betekent dat 635 leerlingen extra nog steeds onderwijs volgen en voor hen voortijdig schoolverlaten is voorkomen. Een ander deel van de preventieve afspraken betreft de bijdrage van het VMBO. Het doel was om 40 risicoleerlingen binnenboord te houden. Uiteindelijk zijn 40 leerlingen succesvol begeleid. Door een goede samenwerking in het terugdringen van het aantal vroegtijdig schoolverlaters, blijkt dat voortijdige uitval eerder en beter wordt gesignaleerd. De lijnen zijn kort en er is meer sprake van een integrale aanpak waardoor direct actie ondernomen kan worden.

Vervolg

De rijksoverheid heeft als doel dat in 2010 het aantal voortijdig schoolverlaters met 50% verminderd is ten opzichte van 2002 (de zogenoemde Lissabondoelstelling). Om dit aantal verder terug te dringen, heeft het ministerie van OCW een vervolg impuls opgesteld voor de duur van deze kabinetsperiode. Dit voorjaar wordt voor de regio West-Brabant daartoe een nieuw convenant ondertekend. Dit gebeurt samen met de andere drie regios (midden, noord-oost en zuid-oost) in Noord-Brabant, in aanwezigheid van staatssecretaris mevrouw Van Bijsterveldt. Zo blijft de noodzakelijke aandacht voor voortijdig schoolverlaten behouden en worden de positieve resultaten vanuit de eerste impuls verder verdiept.

Achtien gemeenten en een achtal onderwijsinstellingen binnen de RMC-regio (regio West-Brabant) participeerden in deze impuls VSV: ROC West-Brabant, ROC de Rooi Pannen, het Regionaal Samenwerkingsverband Breda eo. met zes Voortgezet Onderwijs scholen en de gemeenten Aalburg, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Rucphen. De gemeenten Aalburg, Bergen op Zoom, Oosterhout en Breda treden ook op namens negen andere regiogemeenten: Werkendam, Woudrichem, Steenbergen, Woensdrecht, Geertruidenberg, Drimmelen, Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Zundert.

Breda, 16 januari 2008

Te downloaden:

* 272480 Aanval.pdf