Gemeente Breda

Breda geeft extra ondersteuning aan werkzoekenden

De Gemeente Breda zet een half miljoen euro extra in om mensen weer aan het werk te krijgen. Breda wil hiermee het gebruik van het persoonsgebonden re-integratiebudget stimuleren.

De gemeente Breda stelt, als enige gemeente in Nederland, dit budget ook beschikbaar aan niet uitkeringsgerechtigden. Ook gaat Breda de inzet van onafhankelijk arbeidsadviseurs vergroten. Dit maakt wethouder Heerkens op woensdag 16 januari tijdens een bijeenkomst over re-integratie in De Brug bekend. Ook ontvangt de wethouder de 100.000ste klant die een onafhankelijk arbeidsadvies kreeg. "Breda investeert in mensen en vindt en stimuleert op deze manier de eigen inbreng bij het vinden van werk".

Om de kansen op een baan te vergroten, kunnen mensen gebruik maken van het persoonsgebonden re-integratiebudget (PRB). Werkzoekenden krijgen 5.000 euro voor bijvoorbeeld een sollicitatietraining, arbeidsbemiddeling of een beroepskeuzetest. Breda stelt het PRB, als enige gemeente in Nederland, ook beschikbaar aan niet uitkeringsgerechtigden. De Gemeente Breda is landelijk gezien de promotor van het PRB. Ze onderstreept hiermee het belang van persoonlijke ondersteuning van mensen op weg naar werk. Er werken op dit moment maar 8 gemeenten met een PRB. Om het gebruik van het PRB te stimuleren heeft de Gemeente Breda een half miljoen euro extra begroot.

Daarnaast kunnen werkzoekenden een beroep doen op een onafhankelijk arbeidsadviseur. Hij/zij geeft adviezen en helpt bij het opstellen van een persoonlijk re-integratieplan. Dit advies is gratis en vrijblijvend. De arbeidsadviseur is onafhankelijk en niet verbonden aan CWI, UWV of de gemeente. De functie wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is ingesteld op advies van de Landelijke Cliëntenraad.

De Gemeente Breda heeft samen met het Ministerie van SZW een folder gemaakt over het PRB en de onafhankelijk arbeidsadviseur. De folder wordt op woensdag 16 januari tijdens de bijeenkomst gepresenteerd. De folder wordt breed verspreid en standaard opgenomen in de klanteninformatiemap van Sociale Zaken.

Breda, 16 januari 2008