Gemeente Breda

Breda: actief grondbeleid als basis voor sterke stad

Een actieve grondpolitiek brengt Breda in sociaal-economisch opzicht verder. Dat is een van de belangrijke uitgangspunten bij de conceptnota Grondbeleid 2008, die het Bredase college aan de gemeenteraad presenteert. In de nota staat beschreven wat er bij het kopen en verkopen van grond door de gemeente allemaal komt kijken. Leidraad zijn de onderwerpen die de raad als kader heeft gesteld: grondbeleid, risicomanagement, grondprijsbeleid en grondexploitatie en kosten.

Wij hebben sterke sociaal-economische ambities, aldus verantwoordelijk wethouder Heerkens. Zelf grond verwerven maakt het beter mogelijk te sturen en regie te voeren. Uiteindelijk gaat het om het samen met de partners in de stad realiseren van de programmas waar de stad voor staat. Zo kunnen we grondopbrengsten ook ten goede laten komen aan maatschappelijke doelen, zoals in het coalitieakkoord is beloofd.

De vorige nota Grondbeleid dateert uit 2001. Het is nu tijd voor een nieuwe nota, omdat er een sterke ontwikkeling is in de ambities van de gemeente, wat duidelijk wordt in de Structuurvisie, de Woonvisie en in veel andere gemeentelijke plannen. Een actieve grondpolitiek maakt het mogelijk dat de gemeente een sterke regie voert over deze ontwikkelingen.

Een andere belangrijke reden voor een nieuwe nota is de veranderde positie van de gemeente in het uitvoeren van ruimtelijke plannen. Verder zijn er aanpassingen in de landelijke wet- en regelgeving.

Actief met oog op toekomst

De gemeente kiest voor een (pro)actief grondbeleid. Dat wil zeggen dat ze los van gemeentelijke plannen grond en vastgoed koopt. Dat gebeurt om onder andere in te kunnen spelen op toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en op ontwikkelingen op het gebied van natuur en ecologie. Omdat het over forse investeringen gaat, wil de gemeente hiermee verantwoord omgaan. Voordat ze tot aankoop overgaat, zal ze steeds met zorg afwegen welke bestemmingen gerealiseerd kunnen en moeten worden en binnen welke termijn dit noodzakelijk en haalbaar is. Investeringen zullen veelal via grondverkopen terugverdiend moeten worden.

De nota gaat ook in op de methodieken van vaststelling van de grondprijs. Breda werkt primair met een marktconforme (commerciële) grondprijs, met uitzondering voor de bereikbare huur- en koopwoningen, waarvoor een afwijkende kavelprijs geldt.

De raadscommissie bestuur bespreekt de conceptnota Grondbeleid op 30 januari, waarna deze ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad.

Breda, 16 januari 2008

Te downloaden:

* Concept Nota Grondbeleid 2008 11 januari 2008.pdf