Gemeente Halderberge


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Osterloh

Dames en heren,

Een nieuw jaar heeft weer zijn intrede gedaan. Het doet mij denken aan een deur die toegang geeft tot een nieuwe woning. Staande in de deuropening proberen we, wellicht wat terughoudend, maar toch volverwachting een blik te werpen in deze nog onbekende ruimte. Mogelijk met enige spijt verlaten we het oude huis dat geen geheimen meer heeft. De jaarwisseling is als het ware de verbinding tussen het oude en het nieuwe huis dat 2008 heet. Dat nieuwe huis schept nieuwe verwachtingen en kansen.

Om met de deur in huis te vallen, dames en heren, het gaat goed met Halderberge! Er staan zeer veel plannen op stapel van Stampersgat tot Bosschenhoofd. Plannen waarin naast woningbouw ook aandacht besteed wordt aan de nodige voorzieningen. Voorzieningen in de vorm van nieuwe scholen, multifunctionele gebouwen een jongerenhome en waar mogelijk nieuwe bewinkeling of herontwikkeling hiervan. Zonder de identiteit van de kernen aan te tasten zal er wel een nieuw beeld ontstaan meer eigen aan het huidige tijdsbeeld. Voorts wordt het havengebied in Oudenbosch volledig gereconstrueerd. Daarnaast heeft de gemeenteraad een historisch besluit genomen m.b.t. de rondweg om Oudenbosch. Weliswaar een principebesluit maar toch!

Dames en heren,

Zoals u hoort heel veel plannen. Dus uiterst positief. Maar in plannen kun je niet

wonen, werken of anderszins actief zijn. Naar de mening van het gemeentebestuur zou "de schop"dan ook veel sneller in de grond moeten. Het gezegde eerst zien en dan geloven doet hier zeker opgang. Wat is er dan op tegen zo vraag je jezelf af. Op zich niets, maar als je dan naar de procedures kijkt die we in dit land samen hebben vastgelegd en de nodige overleggen met bijv. externe partners in ogenschouw neemt, dan kost dat tijd, teveel tijd! Waar de rijksoverheid roept om vermindering van regelgeving, zou zij naar mijn mening hier eens naar moeten kijken. Het zou onze samenleving zeker ten goede komen! Het spreekt voor zich dat wij in dit kader onze eigen processen ook nog eens tegen het licht moeten houden!

Economisch gezien draaien de bedrijven op volle toeren. Uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel West-Brabant blijkt dat de West-Brabantse economie goed draait, maar achter blijft bij de landelijke ontwikkeling. Dat is inmiddels een gebruikelijk patroon.

Het goede nieuws is wel, dat Halderberge het relatief beter doet dan alle andere West-Brabantse gemeenten. Met een omzetgroei van 7,2% is Halderberge koploper en laat daarmee zowel de grotere West-Brabantse steden alsook de kleinere industriegemeenten achter zich. Dat duidt er m.i. op dat de ondernemers vertrouwen hebben in de toekomst. De relatief gunstige economische groei heeft onder meer te maken met het beschikbaar komen van bedrijfsterrein op Borchwerf II. De verkoop verloopt voorspoedig. Landelijk bezien lift Borchwerf II mee op de aantrekkende economie. Maar vanuit regionaal oogpunt fungeert zij ook als trekker. Inmiddels biedt Borchwerf II plaats aan ongeveer 1000 arbeidsplaatsen. Indirect zijn dat er uiteraard nog meer. De langjarige inspanningen werpen hun vruchten af.

Dames en heren,

In weerwil tot hetgeen zo links en rechts opgemerkt wordt, gaat het prima met de jongeren in onze gemeente. In tegenstelling tot veel andere gemeenten in ons land, hebben er rond oud en nieuw geen gewelddadigheden plaats gevonden. Dat verdient een compliment aan onze jongeren. Is er dan helemaal niets aan te merken. Jawel en wel in die zin, dat het aanbeveling verdient na te gaan hoe we vernieling van vuilnisbakken doormiddel van vuurwerk kunnen tegengaan. Wat hiervan ook zij, kennelijk slaagt het beleid dat door het gemeentebestuur, de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en de diverse maatschappelijke geledingen wordt gevoerd. Dus geen geweld. Waar ik wel aandacht voor vraag is het steeds vaker voorkomende probleem van huiselijk geweld. Een probleem dat zich achter de voordeur afspeelt maar daardoor niet minder ernstig. Een probleem waar meestal een heel gezin onder lijdt en in het bijzonder de vrouw en de kinderen. Naast relationele aspecten zijn het gebruik van teveel alcohol en andere genotsmiddelen er de oorzaak van. In de gemeenteraad is daar nog eens extra aandacht voor gevraagd. Mocht u in uw omgeving zon situatie kennen, schroom dan niet om dat aan ons of de politie te melden. Huiselijk geweld mag wat mij betreft breder getrokken worden. Waar het om gaat is, dat mensen zich veilig moeten voelen op plaatsen waar zij dat mogen verwachten. En dat is niet alleen thuis, maar ook op school, in het openbaar vervoer en het werk.

Dames en heren

Vandaag schrijven we ook anderszins geschiedenis. Het is de laatste keer dat hier de nieuwjaarsreceptie gehouden wordt. Als alles loopt zoals gepland, dan vindt de nieuwjaarsreceptie 2009 in het nieuwe raadhuis plaats.

Dames en heren,

Samenvattend mogen we trots en optimistisch zijn over wat bereikt is. En wie kan bogen op een goed verleden, mag met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Namens het gemeentebestuur wens ik u en allen die u dierbaar zijn een voorspoedig en gezond 2008 toe.

Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 15/01/2008