Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 16 januari 2008 T&H/DIR/2008/1629 15 november 2007 OCW0700750 en 13 december 2007 OCW0700909

Onderwerp
Vermelding als zeer zwakke school op inspectiesite

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft mij om een reactie gevraagd op de brieven van het Einstein Lyceum Hoogvliet inzake de vermelding als `zeer zwakke school' op de internetsite van de inspectie van het onderwijs.

De vragen die het Einstein Lyceum aan de vaste commissie voor OCW heeft gesteld zijn door het Lyceum ook onder de aandacht van de inspectie van onderwijs gebracht. Naar aanleiding daarvan heeft de inspectie diverse gesprekken gevoerd met het Einstein Lyceum. In de gesprekken is uitgebreid toegelicht waarom het Einstein Lyceum vermeld staat als `zeer zwakke school' en hoe de meting van het onderwijsrendement tot stand komt. De aanvullende brief van het Einstein Lyceum verwijst mede naar dit overleg.

In de aanvullende brief geeft het Einstein Lyceum aan zich met name niet te kunnen vinden in de
- vermeend ­ lange duur van de status van `zeer zwakke school' en de weergave door de inspectie van de door het Lyceum gerealiseerde onderwijsrendementen. Het Einstein Lyceum is er op gewezen dat de inspectie van het onderwijs ten allen tijde verzocht kan worden te onderzoeken of de gerealiseerde verbeteringen rechtvaardigen dat de instelling niet langer wordt aangemerkt als een `zeer zwakke school'. Daartoe zijn doorgaans aanpassingen in het primaire proces nodig, die in de praktijk zelden op korte termijn zijn te realiseren.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Dat de onderwijsrendementen van het Einstein Lyceum zich op korte termijn verbeterd hebben verheugt mij. Maar juist om te voorkomen dat incidentele uitschieters, naar boven en beneden, van het rendement het beeld verstoren is er voor gekozen het rendement over een langere periode te meten.

De inspectie zal met het Einstein Lyceum in overleg treden over de nieuwe vragen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart