Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk AV/IR/08/1076 Datum 16 januari 2008

Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Koer Kaya

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Koer Kaya (D66) over een afspraak tussen het kabinet en de werkgevers over de modernisering van het ontslagrecht.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

2070807890

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over een afspraak tussen het kabinet en de werkgevers over de modernisering van het ontslagrecht. (Ingezonden 9 januari 2008)


1
Bent u bekend met de uitspraken van de voorzitter van VNO-NCW over een afspraak tussen het kabinet en de werkgevers over de modernisering van het ontslagrecht? 1)

Antwoord
Ja


2
Bestaat er inderdaad een afspraak tussen de werkgevers en het kabinet over de modernisering van het ontslagrecht? Zo ja, kunt u de details van deze afspraak naar de Kamer sturen?


3
Heeft u deze afspraak schriftelijk vastgelegd? Zo ja, kunt u deze afspraak naar de Kamer sturen?

Antwoorden 2 en 3
Voorafgaand aan de Participatietop heeft het kabinet met meerdere partijen en personen gesproken over onder meer de modernisering van het ontslagrecht.
Dat heeft het kabinet tot het oordeel gebracht, zoals verwoord in de toelichting bij de adviesaanvrage aan de Stichting van de Arbeid, dat het ontslagrecht gewijzigd moet worden. Zoals bekend heeft het kabinet een voorstel ter verbetering van de instituties die de werking op de arbeidsmarkt bepalen aan de Stichting van de Arbeid voorgelegd.
De Stichting heeft daarover op 30 augustus 2007 een verdeeld advies uitgebracht. Daardoor is een situatie ontstaan die het kabinet ertoe gebracht heeft een commissie Arbeidsparticipatie in te stellen die voor 1 juni 2008 advies zal uitbrengen over maatregelen om te komen tot een structurele verhoging van de arbeidsparticipatie (tot 80%) en het realiseren van 200.000 extra banen in deze kabinetsperiode.
Het is aan de commissie om te beoordelen of zij ook met voorstellen komt voor modernisering van het ontslagrecht. Het kabinet legt de commissie geen beperkingen op en het zal de voorstellen van de commissie na ontvangst beoordelen. Of het ontslagrecht daadwerkelijk gewijzigd zal worden in deze kabinetsperiode valt hangende het werk van de commissie nog niet te zeggen.


1) De Telegraaf, 5 januari 2008

---