Onderzoek naar Turkse en Britse media: impact Wilders beperkt

16/01/2008 16:51



Publistat Mediaonderzoek



De impact van PVV-leider Wilders op de reputatie van Nederland in Turkse en Britse dagbladen is beperkt. De eind 2006 uitgereikte medailles aan Nederlandse Srebrenica-soldaten trekken meer negatieve publiciteit dan het pleidooi van Wilders om de Koran te verbieden een jaar later. Dit blijkt uit onderzoek van Publistat Mediaonderzoek.

Publistat onderzocht 683 artikelen over de Nederlandse politiek op websites van The Times Online, The Sun Online, Zaman Online en Hurriyet Online in de periode oktober 2006 tot en met september 2007.

In de totale onderzoeksperiode komt Wilders weinig voor in zowel Turkse als Britse dagbladen. In Turkse media haalt Wilders 4% van alle berichtgeving over Nederland, in Britse kranten minder dan 2%. Ter vergelijking Koningin Beatrix trekt in Turkse dagbladen bijna 4 keer zoveel aandacht en ook voormalig minister Bot en staatssecretaris Albayrak zijn veel zichtbaarder. De Turkse media zijn meer geïnteresseerd in de positie van Nederland ten opzichte van Turkse toetreding tot de EU en het staatsbezoek van Koningin Beatrix dan in de Islam in Nederland.

Turkse kranten berichten beduidend negatiever dan Britse dagbladen over de Nederlandse politiek. In 17% van de Turkse artikelen is de berichtgeving kritisch tegenover 5% van de Britse artikelen. De onderscheidingen van de Nederlandse regering voor soldaten die in Srebrenica waren gelegerd, vallen verkeerd en leiden tot meer negatieve berichtgeving dan het pleidooi van Wilders voor een verbod op de Koran. Wilders krijgt ook kritiek maar deze richt zich vooral op de politicus Wilders en niet op Nederland in zijn geheel. Journalisten bieden daarbij ook ruimte aan Nederlandse critici. Wilders zelf wordt in meer dan de helft van alle Turkse artikelen getypeerd als 'extreem-rechts'. Ook 'anti-islamitisch' komt regelmatig voor. Na september 2007 verdwijnt de belangstelling. Ondanks zijn in Nederland omstreden plannen, komt Wilders nauwelijks meer voor in de onderzochte bronnen.

Britse dagbladen zijn weinig geïnteresseerd in Wilders en plaatsen slechts 2 artikelen.





http://www.publistat.nl/index.php?lang=nl&section=nieuws&subsection=details&id=1