Groen!

Brussel, 16 januari 2008

Groene vloten

Groen! wil groene lease- en bedrijfswagens aanmoedigen

Vandaag opent het autosalon zijn deuren. Het zou om een groen autosalon gaan waar milieuvriendelijke wagens extra in de kijker staan. Maar dat groene is dikwijls ook oogverblinding. Bedrijven die het echt menen, moeten durven gaan voor echt groene keuzes. En dan hebben we het niet alleen over de autofabrikanten.

Steeds meer Belgen rijden met een firmawagen, zo blijkt. Veel bedrijven stellen een lease-wagen ter beschikking aan hun werknemers. Hierdoor wordt het gebruik van de wagen voor het woon-werk-verkeer fors aangemoedigd. Veel van deze firmawagens zijn bovendien extra vervuilend. Dikwijls gaat het zelfs om 4X4s. Op die manier zorgen de bedrijven met hun bedrijfswagens voor veel extra CO2-uitstoot.

Bedrijfswagens ontmoedigen of belasten, haalt weinig uit, zo blijkt. Groen! wil het daarom over een andere boeg gooien..

Groen! reikt de hand aan bedrijven en leasing firmas die groene keuzes willen maken, die willen investeren in groene vloten met zuinige wagens, wagens die minder CO2 en fijn stof uitstoten. De ecoscore van het VITO kan hierbij als uitgangspunt dienen.

Naast de milieuvriendelijkheid van de bedrijfsvloten wil Groen! ook een ander doel stellen : naast schoon moeten leasewagens ook zo veilig mogelijk zijn. Zo kan er in de leasewagens standaard een systeem van intelligente snelheidsaanpassing (ISA) ingebouwd worden.

Als zowel op het vlak van milieuvriendelijkheid als op het vlak van veiligheid een voldoende aantal bedrijven echt groene keuzes maken, kan dit een belangrijk effect hebben op de hele automarkt. Een ommekeer bij de vloten van bedrijven kan zo zorgen voor een echte vergroening.

In Nederland werd al zo een convenant afgesloten tussen de overheid en leasing firmas. Waarom kan dat ook niet bij ons?

Daarnaast wil Groen! ook alle bedrijven stimuleren om een eigen bedrijfsvervoerplan op te maken zowel voor professionele als voor woon-werk-verplaatsingen. In ruil kan de (regionale) overheid bedrijven stimuli toekennen voor de duurzame keuzes die ze in het kader van deze plannen maken.

Groen! wil in de eerste plaats meer en comfortabeler collectief bedrijfsvervoer steunen en mensen steunen die niet (alleen) met de eigen wagen, maar via het openbaar vervoer, de fiets of carpooling naar hun werk gaan. Gratis abonnementen voor pendelaars zouden ook in de privé overal de regel kunnen worden. De overheid dient dit eerlijk te spelen en ook echt extra middelen voorzien, maar ook de privé kan stevig bijdragen. En als bedrijven in het kader van die bedrijfsvervoer-plannen ook gerichte stimuli inbouwen om hun bedrijfswagenpark te vergroenen, verdienen ze extra steun.

Groen! zal in de Kamer voorstellen indienen om groene vloten en vervoersplannen in de privé te bevorderen. In het Vlaams Parlement dient Eloi Glorieux deze middag bij hoogdringendheid een motie hierover in.

Eloi Glorieux, Vlaams Volksvertegenwoordiger Tinne Van der Straeten, Kamerlid