Gemeente Woerden

15 januari - College wijst referendum af

15 jan 2008

persbericht
Woerden zal geen raadgevend referendum houden over windmolens of een regionaal bedrijventerrein. Het gemeentebestuur vindt de mening van de inwoners belangrijk en spant zich actief in om die mening steeds weer te horen of te peilen. Maar er zijn betere methoden dan een referendum om de bevolking mee te laten denken over belangrijke vraagstukken.

Het collegecollege van burgemeester en wethouders vindt de organisatie van een referendum geen geschikt middel om de gevoelens van de samenleving te peilen. Op dit moment maakt de gemeente al gebruik van een breed scala aan instrumenten: het burgerpanel, rondetafelgesprekken, de Woerden op Koers?-dag, participatiebijeenkomsten, etcetera.

Dit heeft het college laten weten aan de Stichting Groene Hart. De stichting vroeg mede namens Stichting De Groene Buffer om een raadgevend referendum over de windmolendiscussie en een bedrijventerrein. Eind oktober vorig jaar voerden de stichtingen een actie waarbij winkelend publiek de gelegenheid kreeg in een `stemhokje' op straat een mening kenbaar te maken over deze kwesties.

Daarna verzocht men college en gemeenteraad om over deze onderwerpen een raadgevend referendum te houden. Eind november besloot de Raad beantwoording van het verzoek over te laten aan het college.

Overigens kent de gemeente Woerden geen referendumverordening meer, dus als het bestuur een referendum gewenst zou achten, dan zou de gemeenteraad daarvoor toch weer eerst de kaders dienen vast te stellen. Maar belangrijker vindt het college de afweging dat een referendum te vaak weinig recht kan doen aan nuances en argumentatie. De vraagstelling blijkt in de praktijk al een barrière.

Beide stichtingen zijn inmiddels geïnformeerd dat het verzoek om een referendum is afgewezen.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |