Congres schoonmaakbranche: 'Geen voorcalculatie bij aanbestedingen'

16/01/2008 17:25



Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck



Een ruime meerderheid van de 350 bezoekers van het congres 'Aanbesteden in de schoonmaak: meedoen of niet?' staat negatief tegenover het gebruik maken van voorcalculatie in de gunningsfase van aanbestedingsprocedures. Vandaag spraken de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de vereniging van schoonmaakmakelaars VMS en kennisnetwerkorganisatie PIANOo over ontwikkelingen rond aanbestedingen in de schoonmaaksector.

Voorcalculatie
Tijdens het congres vond een debat plaats tussen aan de ene kant André de Reus, directeur Atir en Wim Dingelstad, directeur CSG en aan de andere kant Jan Halfman, directeur Masterkey Plus over het wel of niet toestaan van voorcalculatie tijdens een aanbestedingsprocedure. Voorcalculatie is het vooraf bepalen van het aantal benodigde productie-uren om het gewenste kwaliteitsniveau voor een bepaalde contractsperiode te kunnen waarborgen. Van de 350 aanwezigen op het congres; inkopers, facilitair managers, schoonmaakmakelaars en schoonmaakbedrijven adviseerde een ruime meerderheid om geen gebruik te maken van voorcalculatie in de gunningsfase van aanbestedingsprocedures. Dit omdat voorcalculatie ondernemerschap in de branche in de weg staat. Ondernemers zijn zelf in staat om aan te geven tegen welke kosten en met welke ureninzet het door de klant gewenste kwaliteitsniveau bereikt kan worden.

Jetteke Bijlsma, advocaat bij TeekensKarstens Advocaten en Notarissen gaf een juridische toelichting op voorcalculaties. "Het hanteren van voorcalculatiesystemen in een aanbestedingsprocedure voor schoonmaakwerkzaamheden is omstreden. Hoewel de rechtbank Breda onlangs een voorcalculatiesysteem heeft afgewezen, lijkt het toepassen van bepaalde optima nog wel mogelijk. Dat moet dan wel transparant geschieden."

Uitglijders
Ruud Plu, director van onderzoeksbureau Significant tijdens het congres aan dat het verloop van schoonmaakaanbestedingen sterk kan verbeteren. "Regelmatig worden discriminerende of onredelijke eisen gesteld aan de geschiktheid van het schoonmaakbedrijf, zijn er onduidelijkheden in de te volgen aanbestedingsprocedure, worden gunnings- en selectiecriteria door elkaar gehaald of wordt überhaupt niet aanbesteed. In plaats van te berusten in die situaties kunnen schoonmaakbedrijven beter proberen de situaties ten goede te keren." Plu presenteerde het boekje 'Schoonmaakaanbestedingen; voorkom uitglijders!' met tips om succesvol mee te doen in een aanbestedingstraject.