Ingezonden persbericht


Persbericht

Eindhoven wacht niet langer op Den Haag met aanleg glasvezel Kandidaat-burgemeesters van de PVDA juichen ondernemersinitiatief toe

Amsterdam, 16 januari 2008 - Op een bedrijventerrein in Eindhoven is vandaag het eerste gat gegraven voor de aanleg van een regionaal open glasvezelnetwerk. Het initiatief komt dit keer niet van de politiek, maar van de ondernemers zelf. Een dergelijke samenwerking op deze schaal is uniek en maakt glasvezel beschikbaar voor het Eindhovense midden- en kleinbedrijf.

Het initiatief voor de aanleg van het fijnmazige glasvezelnetwerk komt van de gezamenlijke ondernemersverenigingen van de betrokken bedrijfsterreinen, verenigd in Glasvezel Eindhoven B.V. Er is nadrukkelijke gekozen voor een netwerk waarvan de ondernemers zelf eigenaar zijn en zelf het beheer doen. Daarmee is het een uniek concept in Nederland. "Wij hebben hierbij geen winstbelang, maar willen hoogwaardige bedrijfsterreinen realiseren zodat we op een volwaardig wijze zaken kunnen blijven doen binnen de kennisdriehoek Aken - Leuven - Eindhoven", aldus Aloys Putmans, secretaris van Glasvezel Eindhoven. De keuze voor een netwerk in eigen beheer is ingegeven door de behoefte aan zeggenschap, continuïteit en beheersing van de kosten.

De lokale politiek in Eindhoven, bij monde van beide PVDA kandidaat-burgemeesters, is erg blij met het initiatief van de ondernemers. Zij wijzen op vier problemen waar de regio Eindhoven, economisch gezien, tegenaan loopt: stedelijke allure, bereikbaarheid, aansluiting op onderwijs en arbeidsmarkt en hoogwaardige bedrijfsterreinen. "Dit initiatief waarbij veel ondernemers de handen in een slaan is een typisch voorbeeld van de mentaliteit en de betrokkenheid die zo kenmerkend zijn voor Eindhoven. Het spreekt voor hen dat ze niet wachten op bemoeienis vanuit de politiek, maar dat ze zelf de schouders er onder zetten", vertelt van Gijzel in zijn toespraak. De gezamenlijke ondernemersverenigingen onderschrijven de meerwaarde van een glasvezelnetwerk in de regio Eindhoven. Er ligt straks een infrastructuur die de komende jaren mee kan groeien met de ICT-behoefte van ieder bedrijf. Dit betekent een extra vestigingsfactor. Voor het afnemen van communicatiediensten heeft men de keuze uit verschillende dienstenleveranciers die een breed scala aan diensten aanbieden. Doordat zij de concurrentie aan zullen moeten gaan, blijven de kosten beheersbaar.