Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

16/1/2008 - Meer kansen voor starters op Voerendaalse woningmarkt.

In het kader van Lekker Wonen in Voerendaal wil de gemeente Voerendaal het voor starters op de woningmarkt aantrekkelijker maken om in Voerendaal een woning te kopen.

Tussen de Woningstichting Voerendaal en de gemeente Voerendaal is een Convenant gesloten, waarin starters, bij verkoop van een huurwoning, een sterkere positie in het woningtoewijzingsbeleid van de Woningstichting krijgen. Daarnaast wordt bij de ontwikkeling van nieuwe bouwplannen bijzondere aandacht besteed aan de realisatie van woningen voor starters. Concreet betekent dit dat o.a. in Klimmen in het bouwplan Overheek fase IV 6 starterswoningen worden gerealiseerd. Verder heeft de gemeente Voerendaal besloten om extra financiële mogelijkheden aan starters te bieden middels de zgn. Starterslening.

Wat is nu zon Starterslening

Waarom een financiële regeling voor starters?

Om een huis te kopen hebt u als starter doorgaans een hypotheek nodig. Uw inkomen bepaalt voor welk bedrag u een hypotheek kunt afsluiten. Deze hypotheek bepaalt vervolgens welk huis u kunt kopen. Als u op zoek gaat naar een woning blijkt soms dat de woning die u aanspreekt net te duur is; uw inkomen is onvoldoende om de woning die u leuk vindt te kunnen financieren. Met behulp van de Starterslening is het wellicht toch mogelijk om de woning aan te kopen.

Wat houdt de Starterslening in?

De Starterslening is een lening die door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is ontwikkeld. Samen met de Provincie Limburg is een fonds bij SVn geopend. Doel van de Starterslening is, om naast het financieel steunen van starters op de woningmarkt, de doorstroming te bevorderen. Verwacht wordt dat door de startersregeling meer mensen een huis kunnen kopen en hierdoor een huurwoning vrijkomt die weer aan een andere woningzoekende kan worden toegewezen. Indien u een woning in Voerendaal wilt kopen en aan de voorwaarden voldoet, kunt u van de Starterslening gebruik maken.

Wie verstrekt de Starterslening?

De gemeente beschikt over een fonds van waaruit de leningen worden verstrekt. Dit bedrag is gezamenlijk gestort door de Provincie Limburg ( 110.000,00) en de gemeente Voerendaal ( 112.000,00) bij het SVn. Het Rijk verdubbelt dit bedrag, zodat het totale budget in principe 444.00,00 bedraagt.

De gemeente heeft in overleg met SVn en de Provincie de voorwaarden, om voor de Starterslening in aanmerking te komen en het bedrag dat u kunt lenen, bepaald. De gemeente Voerendaal verstrekt de Starterslening. Het SVn verzorgt vervolgens de afhandeling en de administratie van uw lening. U leent dus van de gemeente, via het SVn.

Wie komt voor de Starterslening in aanmerking?

Een Starterslening kunt u krijgen indien:

a. u de eerste keer zelf eigenaar wordt van een woning in Voerendaal

b. de koopwoning niet duurder is dan 170.000,00;

b. u niet jonger bent dan 21 jaar en niet ouder bent dan 35 jaar bent;
c. u op het moment van de aanvraag kunt aantonen dat u een economische binding met
de gemeente Voerendaal heeft dan wel dat u in het verleden woonachtig in de gemeente
Voerendaal bent geweest;
d. de financiële mogelijkheden van u en uw eventuele partner onvoldoende zijn om de woning te
kunnen kopen zonder de Starterslening.

Welk bedrag kunt u lenen?

Indien u in aanmerking komt voor een Starterslening kunt u afhankelijk van de inkomenssituatie maximaal 20% van de kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning tot een maximaal bedrag 30.000,00 lenen.

Over de Starterslening hoeft u de eerste drie jaar geen rente of aflossing te betalen. Na drie jaar dient indien het inkomen dat toelaat wel een marktconforme rente en aflossing betaald te worden. Als blijkt dat u op dat moment de aflossing en rente nog niet kunt betalen, kan een lagere maandtermijn worden afgesproken.

Hoe werkt de Starterslening?


- de hoogte van de Starterslening is afhankelijk van uw financiële draagkracht;


- de Starterslening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar;
- uw totale lening bestaat uit een hypothecaire geldlening bij een geldverstrekker naar keuze en de
Starterslening bij SVn;


- de eerste drie jaar van de Starterslening betaalt u geen rente en aflossing;

- na drie jaar gaat u afhankelijk van uw inkomen dat periodiek getoetst wordt in principe rente
en aflossing betalen, berekend naar de resterende looptijd van 27 jaar;


- u gaat aflossen als uw inkomen het toelaat én bij verkoop van de woning;


- u kunt altijd en zonder kosten extra aflossen op uw Starterslening;


- uw eigen vermogen kan invloed hebben op de hoogte van de Starterslening;

- als voorwaarde wordt gesteld dat de banklening van NHG-garantie voorzien is en dat de rentevast
periode minimaal 10 jaar is.

Hoe kunt u de Starterslening aanvragen?

Als u een concrete koopwoning op het oog heeft, dan beschikt uw tussenpersoon (makelaar, hypotheekbemiddelaar, bank, corporatie) veelal over informatie over de Starterslening en de voorwaarden die de gemeente stelt aan de uitreiking van de aanvraagformulieren.

Indien u tot de doelgroep behoort kunt u een op naam gesteld aanvraagformulier ophalen bij de gemeente. U kunt hiervoor een afspraak maken met dhr. Kool of dhr. Peeters (tel. 045 575.33.99). U moet dan de volgende stukken meenemen:

- een voorlopig koopcontract (met het verkrijgen van de Starterslening als ontbindende
voorwaarde);


- een kopie van uw mogelijke huurovereenkomst;


- een geldig legitimatiebewijs.

De ambtenaar van de gemeente zal vervolgens uiteenzetten welke stappen ondernomen dienen te worden om de Starterslening daadwerkelijk te ontvangen.

Tot slot.

Bij vragen kunt u terecht bij:

Gemeente Voerendaal

Programma 'afdeling Lekker Wonen in Voerendaal'

T.a.v. dhr. F. Kool of dhr. R. Peeters

Telefoon: 045 575.33.99

Raadhuisplein 1

6367 ED Voerendaal