Leefbaar Rotterdam

woensdag, januari 16, 2008

Aan de vruchten herkent men de boom

Reactie Leefbaar Rotterdam op e-mail Bouchra Ismaili.

door Ronald Sørensen

Deze wijsheid staat in het Nieuwe Testament en is waarschijnlijk 500 jaar eerder opgeschreven dan de mythe van Mohammed die in het jaar 622 uit de hemel kwam vallen en waarin zijn Opperwezen nogal afgeeft op andersdenkenden. Dat zijn volgelingen dit nog als een vaststaande waarheid accepteren behoeft ons niet te verwonderen. Dat ze echter vaste voet aan de grond hebben gekregen binnen de sociaal democratie in Nederland wel!

Al een jaar geleden werden onze deelraadsleden op Feijenoord onaangenaam verrast door een serie fotos van verminkte kinderen op hun e-mail. Slachtoffertjes van de inval door Israël in Libanon. Het spreekt vrijwel vanzelf dat daarbij antisemitische teksten stonden. Ze kregen deze ongevraagde e-mail van Faouzi Achbar, PvdA deelraadslid in Feijenoord.

Enkele maanden geleden werden we weer onaangenaam verrast door Hayat Benameur, deelraadslid voor de PvdA in Noord, die bij Raymann antwoordde op de vraag of ze ooit met een jood zou trouwen niet gek te zijn (RADAR heeft het zo gelaten).

Dit keer komt het bericht uit Charlois. Bouchra Ismaili, deelraadslid voor de PvdA we konden het vermoeden, schrijft een e-mail naar andersdenkenden. Ik neem aan dat de inhoud ondertussen gevoeglijk bekend is. Ik zal me tot een samenvatting beperken.

Andersdenkenden zijn mensen die hun ziel aan de duivel verkocht hebben, terroristen, leeg zijn en ze krijgen het advies om zich tot de islam te bekeren. Niet Bouchra, maar zij zijn van haat vervuld. Daarnaast herhaalt ze de leugen dat haar ouders Nederland zouden hebben opgebouwd. Er is ook nog een soort verwensing over Vrijmetselaar maar die is helemaal oninteressant. Dat is die hele e-mail inhoudelijk natuurlijk, want laten we eerlijk zijn, wie wist niet dat zij en haar geloofsgenoten zo denken? (Sinds vorige week mag ik ze ook van Van Heemst over één kam scheren.)

Bouchra is gewoon een van de weinigen die eerlijk haar mening geeft en dat mag ze van me. Ik volg haar adviezen niet op, dat natuurlijk niet. Sterker nog: ik moet er van rillen, maar op zich ben ik blij met de blik in haar (halal)keuken. Ze is veel eerlijker dan haar partijgenoot Mohammed Talbi, die stiekem de raadzaal uitvlucht als er over homos gestemd moet worden.

Er zijn echter een aantal andere interessante aanknopingspunten. Bouchra verstuurt haar genuanceerde e-mail naar aanleiding van kritiek, die iemand heeft op de beweging Hizb ut Tahrir, die verschrikkelijke uitlatingen heeft gedaan en die in vele brievenbussen een oproep heeft gedaan om de Koran te verdedigen als Geert Wilders gebruik maakt van zijn grondwettelijke recht van vrijheid van meningsuiting. Dat vind ik nou echt kwalijk. Dat je als politica, die existeert bij die vrijheid een club steunt, die nota bene tot geweld oproept en zich van de democratie afkeert.

Merkwaardig daarom dat de grote denker Van Heemst, die vorige week nog zijn angst voor escalatie na de eventuele film van Wilders uitte en die en passent alle moslims op één hoop gooide (nogmaals dank) het voor zijn partijgenote opneemt. Je zou verwachten dat hij haar de mantel uitveegt of de club uitgooit, omdat ze de grondprincipes van de sociaal democratie ten grabbel gooit, maar niets daarvan. Wederom manifesteert hij het in PvdA- en moslimkringen zo bekende adagium right or wrong, my country. Doet er niet toe wat ze zegt, ze is lid en kan dus geen fouten maken.

Mijn ervaring met de helft van de land- en geloofgenoten van Bouchra is, dat ze grote moeite hebben met het erkennen van fouten (het kan een uitvloeisel van religieussuperioriteits gevoel zijn). Lijkt het voor de buitenwereld wel een fout dan komt dat nooit door betrokkenen en altijd door anderen. Zelfreflectie en zelfkennis zijn niet wat je noemt islamitische deugden. Ik kan vanuit mijn onderwijstijd enkele schrijnende gevallen noemen.

Van Heemst stinkt erin. Niet Bouchra is fout, maar het arme meisje is haar geduld eventjes verloren door de vele haatmails, die ze gekregen heeft. Dat lijkt me geen echt excuus om zelf ook haatmails te sturen. Sterker nog, juist de ontvangers moeten zich er extra van distantiëren. Sommige leden van Leefbaar Rotterdam waaronder ikzelf weten daar alles van. Wat je wel moet doen na het ontvangen van haatmails is de politie inschakelen. Die geeft dan het advies alles door te sturen! Volgens mij heeft ze dat nog nimmer gedaan. Misschien kan ze er nog een paar tevoorschijn toveren? Zolang dat niet het geval is neem ik het recht om haar excuus naar het land der fabelen (1001 nacht?) te sturen. Zonder enige terughoudendheid wordt haar valse argument geaccepteerd en laat Bouchra zich in de slachtofferrol dringen, waar ze zich zo thuis voelt.

Van Heemst, die zich natuurlijk rot geschrokken is van de blik in de keuken, geeft zo volkomen ten onrechte de schuld aan fantomen. Hij zou zich ondertussen toch wel moeten realiseren dat er nogal wat haatdragende partijgenoten om hem heen lopen, die niet in hun eerste leugentje stikken.

De sociaal democratie in Rotterdam heeft een pact geloten om de verkiezingen te winnen. Het is ze gelukt door tienduizenden eigen volk eerst stemmen (ik blijf het tot vervelens toe herhalen). De prijs leek laag. Jullie je subsidie en wij onze subsidies. Wij bestuurders, jullie bestuurders! (Dit gaf op Feijenoord al problemen.) Dat er ook een pact gesloten was met totaal andersdenkenden leek geen probleem.

Dat valt nu na bovengenoemde incidenten niet meer vol te houden. PvdA leden die zich scharen achter een club die oproept tot geweld en het verwerpen van de democratie? PvdA leden die zich religieus uiterst onverdraagzaam opstellen? Die leden worden dus gesauveerd door het partijkader: wederom de schaamte voorbij. Alle regels waar de sociaal democratie zich ooit hard voor heeft gemaakt, inclusief de grondwettelijke, worden met voeten getreden door spreekbuis Bouchra.