VVD


16-1-2008

VVD eist eerst berechting Mladic alvorens mogelijk Servisch lidmaatschap EU

De VVD in de Tweede Kamer heeft de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Rupel vanochtend laten weten dat er geen sprake kan zijn van enig akkoord met Servië zolang de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic niet in een Haagse cel zit.

Rupel, die namens Slovenië het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, liet vorige week weten liefst nog voor het einde van deze maand een zogenaamd Stabilisatie- en Associatieakkoord te willen tekenen. De VVD-Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Hans van Baalen hebben hier direct kritische vragen over gesteld.

Vanochtend, 16 januari 2008, gaven zij de Sloveense minister zelf nul op het rekest. Algemeen wordt aangenomen dat zijn bezoek aan Nederland is bedoeld om minister Verhagen onder druk te zetten zijn verzet te laten varen. Bij zijn bezoek aan Nederlandse parlementariërs probeerde Rupel ook vergeefs begrip voor de positie van Servië te wekken, maar hij kreeg geen voet aan de grond bij de Nederlandse partijen die het gesprek bijwoonden (CDA, PvdA, PVV en VVD). De VVD wees er nog eens op dat in het nieuwe Verdrag van Lissabon niet voor niets uitdrukkelijk is opgenomen dat nieuwe toetreders, of zij die aanspraak willen maken op die status, aan alle eisen moeten voldoen. In het geval van Servië is dat de uitlevering van Mladic aan het Joegoslavië -tribunaal. EU-woordvoerder Ten Broeke herinnerde Rupel er nog eens aan dat de EU niet moet ijveren voor een Servisch lidmaatschap, maar Servië voor toetreding tot de EU. En dat begint met Mladic in een Haagse cel. De VVD maakte verder duidelijk dat, anders dan andere Nederlandse partijen, ook de Servische houding inzake Kosovo bepalend zal zijn.