PvdA Europees parlement


Lenen in Europa makkelijker

16 januari 2008

Ieke van den Burg Een lening afsluiten in het buitenland, waar de rentes mogelijk aantrekkelijker zijn, wordt makkelijker en veiliger. Een lening vervroegd aflossen kan voortaan ook zonder hoge kosten. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkredieten die vandaag in het Europees Parlement is goedgekeurd. De nieuwe regels gelden voor leningen tussen de 200 euro en 75.000 euro.

Voor PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg is een hoog niveau van consumentenbescherming in de gehele Europese Unie van essentieel belang. Van den Burg: "Het hoge niveau van consumentenbescherming zoals we dat in Nederland kennen is nog niet van toepassing in alle Europese lidstaten, maar er is nu een verbetering. Gelukkig voor Nederland betekenen deze Europese regels geen verslechtering, want elke lidstaat mag nog aanvullende voorwaarden stellen".

Europarlementariër Van den Burg is tevreden over de mogelijkheden voor consumenten om de kredieten uit diverse lidstaten met elkaar te vergelijken. "De vergelijkbaarheid van rentetarieven en de goede algemene informatie over kredieten maken het voor mondige consumenten nu minder risicovol om een goedkopere lening af te sluiten in een andere Europese lidstaat."

Dankzij een verklaring door Eurocommissaris Kuneva is ook zeker gesteld dat de richtlijn geen inbreuk maakt op nationale toetsingsbevoegdheid van kredietwaardigheid en schuldsaneringsregelingen.