PvdA Europees parlement


Roma thuis in Europa

16 januari 2008

Jan Marinus Wiersma De Europese Unie moet meer doen om de miljoenen Roma een volwaardig thuis te bieden, hun achterstelling moet teniet gedaan worden. In het Europees Parlement vraagt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma de Europese Commissie een strategie te ontwikkelen om het sociale en economische lot van de Roma te verbeteren. Nederland kan een voortrekkersrol spelen. Ik zal minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans vragen zich hiervoor in te zetten.

Een eerder verzoek van het Europees Parlement dateert van drie jaar geleden, maar nog altijd zijn er nauwelijks initiatieven ontwikkeld voor de Roma. "De positie van negen tot twaalf miljoen Europese Roma blijft onveranderd slecht. Er zijn succesverhalen, maar te weinig om van een kentering te kunnen spreken", zegt Wiersma.

De dreigende uitzetting van Roma uit Italië, na een brute roofmoord in Rome, heeft de situatie van de Roma weer voor het voetlicht gebracht. Het is bijna cynisch dat zon drama nodig is om aandacht te krijgen voor de Roma, zegt Wiersma, "De Europese regeringsleiders zijn zich opnieuw bewust van de urgentie van de zaak. Tijdens de Europese top in december 2007 erkenden zij - voor het eerst - dat de Unie en de lidstaten een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor de Europese Roma."

Volgens Wiersma kan er bij de besteding van Europese fondsen voor onderwijs of werkgelegenheid gekeken worden naar de positie van Roma. Bovendien zou de EU een resultaatverplichting moeten opleggen aan de lidstaten over de economische en sociale integratie van Roma.

Voor het einde van het jaar wil Wiersma concrete plannen zien van de Europese Commissie en van Nederland verwacht hij een inspanning. In december nam de Tweede Kamer een PvdA-motie aan waarin Verhagen, minister van buitenlandse zaken, wordt gevraagd een actieve bijdrage te leveren aan een Europees Roma beleid.