Gemeente Arnhem

Eerste Arnhemmer ontvangt starterslening (09-01-08) De heer Edwin Kornelis van Hulst is de eerste inwoner van Arnhem, die de Arnhemse Startersregeling benut om een woning te kopen. Wethouder Sander van Bodegraven reikt de starterslening uit aan de nieuwe huiseigenaar. Dit feestelijke moment is vrijdag 11 januari om 10.00 uur in het stadhuis. Ook Stadsbank Arnhem, de uitvoerende organisatie, en de betrokken makelaar zijn present.

De Arnhemse Startersregeling is bedoeld om vooral starters met een laag - en middeninkomen de komende jaren te helpen op de koopwoningmarkt. Inwoners van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en andere mensen met een economische binding aan deze regio, die voor het eerst een huis kopen, kunnen gebruik maken van de regeling. De starterslening bedraagt maximaal één vijfde deel van de aankoopkosten van de woning, met een maximum leenbedrag van 45.000 euro. De eerste drie jaar is de lening vrij van rente en aflossing. Eventuele ruimte in het inkomen wordt daarna gebruikt om eerst rente en daarna aflossing te betalen.
De regeling helpt starters over de drempel om een huis te kunnen kopen. Doorstromende huiseigenaren naar wat duurdere woningen kunnen hun huis dan ook gemakkelijker verkopen aan starters. De Arnhemse Starterslening is op 4 oktober 2007 ingevoerd. De laatste drie maanden van het vorig jaar hebben twintig starters een aanvraag ingediend. Dertien van hen zijn alleenwonend, zeven samenwonend of gehuwd. Aan negen aanvragers is intussen een starterslening toegekend voor een bedrag van gemiddeld bijna 28.000 euro. Het gemiddelde aankoopbedrag van de woning is ruim 158.000 euro. Tweederde van de starters betrekt een bestaande woning. De gemeente Arnhem wil in twee jaar tijd 350 aspirant eigenhuisbezitters aan een starterslening helpen.