Gemeente Arnhem

Lichte verbeteringen op gebied van leefbaarheid, veiligheid en maatschappelijke participatie (08-01-08)
Arnhem heeft zich tussen 2005 en 2007 licht positief ontwikkeld op belangrijke onderdelen van leefbaarheid, veiligheid en maatschappelijke participatie. Ook op wijkniveau is in een aantal wijken een positieve tendens zichtbaar. Malburgen-West bijvoorbeeld vertoont een duidelijke verbetering en ook de aandachtswijken Presikhaaf-West, Klarendal en Geitenkamp laten een licht stijgende zien. Het Arnhemse Broek daarentegen, scoort op vrijwel alle punten slechter ten opzichte van eerdere jaren.

Deze conclusies kunnen wordt getrokken uit de monitor Leefbaarheid, Veiligheid en Maatschappelijke participatie 2007. Deze enquête, die in maart 2007 is afgenomen, is landelijk ontwikkeld en wordt in alle steden die meedoen aan het grotestedenbeleid om de twee jaar gehouden. Het geeft een goed inzicht in de stand van zaken rond genoemde themas in de eigen stad, maar ook in vergelijking met andere steden. Arnhem verbetert over de gehele linie genomen, wel blijft de positie van de stad achter op het gemiddelde van de G31 gemeenten. Eenzelfde soort conclusie kan op wijkniveau getrokken worden: de aandachtswijken vertonen over het algemeen een stijgende lijn, maar blijven achter op het stedelijke gemiddelde.

Rapport
Wat betreft leefbaarheid is het oordeel over de woonbuurt beter dan voorgaande jaren. De sociale overlast is afgenomen en ook voelen minder Arnhemmers zich onveilig. Het rapportcijfer voor de veiligheid in eigen buurt gestegen. Over voorzieningen als winkels voor dagelijkse boodschappen, de straatverlichting en de vuilophaal zijn veel Arnhemmers zeer tevreden. Als het om de eigen buurt gaat is een meerderheid van de Arnhemmers zeer gehecht aan de eigen omgeving en voelt zich mede verantwoordelijk voor de leefbaarheid.

Raadsconferentie
Half januari zal een ander onderzoek naar leefbaarheid gepubliceerd worden. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Atlas van Nederlandse Gemeenten. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt eind januari een raadsconferentie gehouden om te komen tot voorstellen tot verbetering van de leefbaarheid. De conclusies uit de monitor Leefbaarheid, Veiligheid en Maatschappelijke participtatie worden hierbij meegenomen.