Landelijk Aktie Komitee Scholieren


LAKS schaft nutteloze uren af!

Amsterdam, 16 januari 2008 - Het LAKS schaft samen met tientallen scholen de nutteloze uren af, met ingang van maandag. Dit maakte LAKS voorzitter Sywert van Lienden bekend na het debat in de Tweede Kamer over onderwijstijd. Het initiatief krijgt de titel BKK: Bewust Kiezen voor Kwaliteit. De BKK scholen maken de principiële keuze om te gaan voor de optimale ontplooiing van leerlingen in plaats van een loze norm.

De BKK scholen laten zich leiden door wat zij goed vinden voor hun leerlingen. De norm speelt hierbij geen rol meer voor deze scholen. Het enige wat telt is kwaliteit en dus het goed opleiden van scholieren. "Vandaag is gebleken dat Den Haag geen actie wil ondernemen, ondanks de duidelijke geluiden van leerlingen, docenten en scholen dat dit de zoveelste foute onderwijsvernieuwing is" aldus Sywert van Lienden. De maat is vol, volgens de scholieren: "Wij laten ons niet afschepen met deals die de staatssecretaris met de VO-raad sluit. Wij willen gewoon goed onderwijs. Als de Tweede Kamer daar niet voor kan zorgen, dan regelen we het zelf maar", voegt Van Lienden daaraan toe.

De lijst met BKK Scholen groeit snel. Onder de initiatiefnemers is ook rector Elkerbout van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Hij geeft aan dat zijn school een BKK school is omdat hij het beste voor zijn leerlingen wil. "Door scholen te verenigen die eenzelfde visie hebben op wat de 1040-urennorm voor ons onderwijs betekent, geven wij een sterk signaal af naar Den Haag", aldus Elkerbout. "De norm van de staatssecretaris is gebaseerd op foutieve berekeningen en scholen krijgen te weinig geld om alle 1040 klokuren les te geven" vervolgt hij.