Gemeente Tilburg

16-1-2008
Tilburg zet extra in op gezonde leefstijl
Wethouder Els Aarts: "Mensen kunnen veel doen om welvaartsziekten te vermijden

Het college van Tilburg wil extra aandacht voor gezonde leefstijl. Dat staat in de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid 2008-2011. Wethouder Els Aarts: "Iedereen krijgt te maken met ziekte en de gevolgen daarvan. Ziekte is deels onvermijdelijk door genetische aanleg of toeval. Maar de welvaartsziekten van nu zijn grotendeels te vermijden. Hartziekten, angststoornissen, beroertes, depressies en chronische longziekten komen erg veel voor. Een gezonde leefstijl zou veel verschil maken. Denk aan stoppen met roken, matig zijn met alcohol, meer bewegen en overgewicht voorkomen. Dit is belangrijk voor de jeugd, maar geldt net zo goed voor volwassenen. We zetten in het Tilburgse gezondheidsbeleid dan ook in op een gezonde leefstijl."

Cijfers over gezondheid
Hoewel het aantal volwassen rokers de afgelopen jaren is afgenomen, veroorzaakt roken nog 13% van de ziektelast. In Tilburg rookt 30% van de volwassenen en 9% van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Roken komt vooral veel voor bij mensen met weinig opleiding en weinig inkomen.
Jongeren zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan drinken. Maar liefst 47% van de Tilburgse jongeren tussen de 12 en 17 jaar drinkt alcohol. Twaalf procent drinkt zes of meer glazen alcohol op minstens één weekenddag. Juist de grote hoeveelheid alcohol die dan gedronken wordt is schadelijk op jonge leeftijd. Dit komt vooral voor bij de 16 en 17 jarigen. Ook veel volwassenen drinken te veel alcoholhoudende drank. Landelijke cijfers laten zien dat overgewicht al bijna 10% bijdraagt aan de ziektelast, vooral door het hoge risico op diabetes (suikerziekte). Overgewicht ontstaat door een verstoorde energiebalans, waarbij mensen te veel eten en/of te weinig bewegen. Ieder jaar krijgt één op de vier mensen in Tilburg te maken met psychische problemen. De meeste mensen lossen hun problemen zelf op. Ruim 6% zoekt hulp bij huisarts, maatschappelijk werk of psycholoog. In Tilburg voelt 41% van de volwassenen en 53% van de ouderen zich eenzaam.

Ruim vijf miljoen euro
De extra aandacht voor leefstijl kost 31.000 per jaar. Daarnaast betaalt de gemeente Tilburg jaarlijks vijf miljoen euro subsidie aan de GGD Hart voor Brabant en aan Thebe Jeugdgezondheidszorg. Deze twee instellingen voeren voor Tilburg de wettelijke taken uit binnen het gezondheidsbeleid, bijvoorbeeld jeugdgezondheidszorg, infectieziektebestrijding en gezondheidsvoorlichting. Verder wordt het project Gelijke Gezondheid Gelijke Kansen voortgezet tot en met 2011, waarmee 86.000 gemoeid is. Voor de verlenging van het project Allochtonen en Gezondheid wordt 62.000 uitgetrokken.

De nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid heeft de titel: Gezondheid telt! in Tilburg. De nota wordt naar verwachting op 11 februari 2008 besproken in de commissie maatschappij en op 3 maart 2008 voorgelegd aan de raad.