D66

Ondernemers kiezen D66

16 januari 2008

Uit een enquête van VNO-NCW blijkt dat ondernemers in Nederland ontevreden zijn over het kabinet. D66 komt uit het onderzoek juist naar voren als partij die groeiende voorkeur geniet bij de ondernemers.

Het kabinet levert vooral in op onderwijs. Zo vindt 56% van de ondernemers slecht onderwijs een groot sociaal probleem. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om verlies van talent naar het buitenland en de uitval van leerlingen op VMBO-scholen. Verder was er onder de ondervraagden veel ontevredenheid over het gedraai van de regering rondom de modernisering van het ontslagrecht.

De grootste bedreiging voor ondernemers die nu geldt voor de ontwikkeling van het eigen bedrijf is het tekort aan personeel. Daarvoor zou de oplossing vanuit Europa kunnen komen. De Poolse arbeiders bijvoorbeeld hebben een grote waarde voor de Nederlandse economie. Het is door Europese vrijheden rondom verkeer van goederen en personen dat deze arbeidskrachten beschikbaar zijn gekomen en dat blijkt nog steeds nodig te zijn. D66 is de enige partij die zich niet keert tegen de ontwikkelingen rondom Poolse arbeidskrachten.

Opvallend resultaat van de enquête is dat D66 terugkeert in de ondernemersvoorkeur met 7 %. Dit is meer dan een verdubbeling sinds 2006. Daarmee is D66 de enige partij die groeit in voorkeur van de ondernemers.