Erasmus Universiteit Rotterdam

Data verzamelen voor handel en transport kan efficiënter

RSM Erasmus University begint samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een vierjarig onderzoekproject, met als doel een efficiëntere dataverzamelingsmethode te ontwikkelen voor handel en transport. Het gaat om het benutten van elektronisch verzamelde data voor het verbeteren en integreren van handels- en transportstatistieken, en om het inzetten van vooral GPS-navigatiedata voor het genereren van statistieken met betrekking tot categorisering van wegen op duurzaam veilige basis.

Het onderzoeksproject richt zich op twee probleemvelden. Ten eerste een efficiëntere manier van data verzamelen van invoer-, uitvoer- en doorvoerstromen. Moderne aanvoerketenactiviteiten genereren grote hoeveelheden gedetailleerde informatie over verschillende processen. Met name RFID-tags op producten en productverpakkingen leveren met hoge frequentie of zelfs doorlopend specifieke informatie op over de locatie, kwaliteit, het traject en andere kenmerken van producten. Daarnaast biedt uitwisseling van elektronische data gedetailleerde gegevens over internationale handelsactiviteiten (grensverkeer). Systematische verzameling van deze data zou internationale grondstoffen en containerstromen accuraat kunnen beschrijven, de inkomende en uitgaande vervoersstromen tegen elkaar kunnen afzetten en de administratieve belasting voor bedrijven bij het verzamelen van gegevens kunnen reduceren.

Het andere deel van het onderzoek richt zich op de huidige methoden voor dataverzameling rond verkeersdichtheid en verkeersprestaties, die onvoldoende dekking geven over specifieke wegen, met name in de bebouwde kom. Extra dataverzameling is nodig om deze hiaten in te vullen en voor de categorisering van duurzaam veilige wegen voor het verkeersveiligheidsbeleid. De verkeersprestaties voor deze categorieën van wegen kunnen niet beschreven worden op basis van de huidige dataverzamelingsmethoden.

Het project wordt geleid door prof.dr.ir. J. van Nunen en dr. J. van Dalen van de afdeling beslissings- en informatiewetenschappen van RSM Erasmus University, en dr.ir. C.J. de Blois van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Lees verder op www.rsm.nl/newsroom

Nadere informatie:

Marianne Schouten, RSM Erasmus University, (010) 408 2877 E-mail: mschouten@remove-this.rsm.nl

16 januari 2008