PvdA Europees parlement


TomTom voor de Europese landbouw

16 januari 2008

Het Europees Parlement heeft vandaag opnieuw ingestemd met het gebruik van satellieten om toezicht te houden op de Europese landbouw. Het programma loopt al enkele jaren en zal voortgezet worden. "Met behulp van deze technologie kon dit jaar de mislukte graanoogst worden voorspeld en werden op Europees niveau de voorraden tijdig aangevuld. Dit is werkelijk de TomTom voor de Europese landbouw" aldus PvdA-europarlementariër Lily Jacobs.

Er wordt al sinds 2000 wetenschappelijk onderzoek gedaan met dit satellietprogramma. Het wordt gebruikt om de toestand van de bodem in de gaten te houden, de gevolgen van klimaatverandering te onderzoeken en dus ook om een voorspelling te maken van de oogsten. Lily Jacobs: "De techniek staat voor niets. Dit soort praktische toepassingen van hoogstaande technologie voor het welzijn van de Europese consument kan alleen maar worden toegejuicht."

Het Europees Parlement heeft wel garanties geëist van Eurocommissaris Fischer-Boel dat de satellieten niet worden gebruikt om boeren te controleren op het naleven van Europese regels. Ook wilde het parlement dat universiteiten en onderzoeksinstituten in heel Europa toegang krijgen tot de onderzoeksuitkomsten.