Ingezonden persbericht


Persuitnodiging Internet Society Nederland


---

"H e t o n w e r k b a r e i n t e r n e t" Bedreigingen voor aanbieders en gebruikers
http://isoc.nl/activ/2008-onwerkbaar.htm

AMSTERDAM, 16 JANUARI 2008

Sprekers tijdens 'Het onwerkbare internet' zijn onder meer:


* Patrice Riemens (fellow Waag Society)

* Michael Polman (directeur Antenna)

* prof. mr. Egbert Dommering (UvA, Instituut voor Informatierecht)
* Niels Huijbregts (woordvoerder XS4all)

* mr. Robbert Jonk (Cleerdin & Hamer Advocaten, Uitlevering.nl)

Presentatie is in handen van prof. dr. Cees Hamelink (voormalig adviseur VN en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam op de leerstoel Internationale Ontwikkelingsstudies).
---

Geachte persrelatie,

Op woensdagmiddag 16 januari 2008 organiseert ISOC.nl een discussiebijeenkomst in Amsterdam rondom actuele bedreigingen van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van handelen op internet onder druk van nieuwe internationale rechtspraktijken.

Op dit moment lopen er een aantal zaken die op verschillende manier zorgen baren. De juridische druk die hierbij op onder meer ISP's en dienstverleners komt te liggen, wordt langzamerhand ondoenlijk.

Zo is er de zaak van de Nederlandse providers Antenna en Xs4all, die voor het hosten van cq. leveren van ADSL voor Nederlandse sites van Nederlandse mensenrechtenorganisaties die voor arbeidersrechten opkomen, een internationaal arrestatiebevel via Interpol vanuit India boven het hoofd hangt. En de lopende uitleveringszaak van Petter Nylander, directeur van online gokbedrijf Unibet, die op Schiphol gearresteerd werd op Frans verzoek - terwijl zijn bedrijf volgens EU-regels volkomen legaal is. In nog een zaak dreigt een Nederlander in Griekenland terecht te moeten staan omdat zijn telefoonnummer door derden in een phishing mail gebruikt is. In China worden algemene zoekmachines als Lycos aangepakt omdat ze zoekpagina's met 'illegale muziek' indexeren.

Wat uit de lopende zaken naar voren komt is dat een ieder die iets via internet publiceert, aansprakelijk gesteld kan worden voor hetgeen verspreid wordt vanuit elk land waar de informatie te lezen is - en dat geldt ook voor alle dienstverleners die erbij betrokken zijn, en zelfs voor degenen die alleen maar naar informatie verwijzen middels een hyperlink. Dat wil zeggen dat een behoorlijk deel van de internettende bevolking het riscio loopt aangeklaagd te worden, omdat men al snel gelieerd is aan iets dat onwelgevalligs elders ter wereld. 'Juridisch toerisme' naar landen als Engeland met een aanklachtvriendelijk justitieel systeem verergert het probleem nog eens. Internationale verdragen zorgen ervoor dat burgers zijn overgeleverd aan overheden die gedwongen kunnen worden mee te werken om de juridische beoordeling in het land waar de aanklacht is gedeponeerd mogelijk te maken. En als een regering niet uitlevert (zoals in het geval van Antenna en XS4all, op verzoek van de Tweede Kamer), zit men nog altijd opgesloten in Nederland.

Hoe werkbaar is het nog om onder zulke omstandigheden te werken als ondernemers of gebruikers? De consequentie van deze zaken kan zijn dat informatie verstrekken via internet of een juridisch hachelijke zaak kan worden danwel dat internetproviders door eigenbelang of in het belang van de klant informatie moeten afschermen voor die landen waar onzeker is of de informatie lokaal gebruikt kan worden voor een internationale rechtszaak. Worden er dan straks toch schotten geplaatst op het Internet? Is dit de achilleshiel van het internet zoals we dat dachten te kennen?

---------------
***

Ingezonden persbericht