Gemeente Heerde


Persbericht

Datum: 11 januari 2007

Onderwerp: Nieuwe melodieën voor Heerder carillon

Op woensdag 16 januari zullen ze voor het eerst klinken: de nieuwe melodieën voor het carillon van de toren van de Johanneskerk. Speciaal voor het Heerder carillon zijn de melodieën gecomponeerd door Martien van der Knijff, stadsbeiaardier voor onder meer Hattem en Hasselt. De nieuwe melodieën worden ingeluid door wethouder Van Ommen, die rond het middaguur voor het eerst het carillon met de nieuwe melodieën in werking zal stellen.

Het idee om nieuwe melodieën te ontwikkelen ontstond bij Van der Knijff, toen hij in oktober 2007 las over de restauratie van het carillon in de toren van de Johanneskerk. Het leek hem een goed idee om het instrument meer in de belangstelling te brengen van de bevolking van Heerde. Al sinds de jaren zeventig klinkt dezelfde muziek, wat 'luistermoeheid' veroorzaakt. Van der Knijff zegt hierover: "Om de sleur van de 'oude' melodieën te doorbreken, heb ik een aantal nieuwe melodieën gemaakt, specifiek voor dit fraaie instrument. Hiermee wordt het instrument meer luister bij gezet. Door nieuwe muziek op de computer van het klokkenspel te programmeren, luistert men weer aangenaam naar de muziek van het klokkenspel".

Sponsoring

Omdat er bij de restauratie geen geld beschikbaar was gesteld voor de aanschaf van nieuwe melodieën, moesten er sponsors worden gezocht. Vier stichtingen bleken het project te zien zitten en waren bereid hieraan financieel bij te dragen, te weten: de Egberdina Wilhelmina Langenberg Stichting, het Rabo coöperatief Fonds, de Bosch Uyt den Bogaard Stichting en de Jan Nienhuis Vereniging.

'Uurprogramma'

Van der Knijff heeft melodieën gearrangeerd voor de nieuwe computer die sinds de restauratie het carillon aanstuurt. Dit soort 'automatische muziek' heeft hij al voor verschillende klokkenspelen gemaakt. Voor Heerde maakte Van der Knijff melodieën voor het zogenaamde 'uurprogramma'. In de traditie wordt op het hele uur een lange melodie gespeeld, op de halve uren een iets kortere melodie en op de kwartieren een korte melodie. Hierdoor herken je een tijdstip al deels aan de lengte van de melodie. Voor de uurprogramma's heeft Van der Knijff voor Heerde melodieën gemaakt op verschillende onderwerpen: Evergreens, Oude Dansen, Passie en Pasen, Barokmuziek, Populair klassieken, Walt Disneyliedjes, Walzen, Geestelijke liederen (Opwekking) en natuurlijk het Heerder Volkslied.