LTO Noord


Succesvolle belangenbehartiging Gelderse boeren en tuinders

LTO Noord Gelderland zichtbaar in actie

LTO Noord Gelderland mag tevreden zijn. In 2007 zijn een aantal belangrijke resultaten behaald. Zo is er extra geld vrijgekomen voor de verplaatsing van de intensieve veehouderij en zijn de regionale (glastuinbouw) clusters op de kaart gezet. Maar ook op het gebied van kavelruil, landbouwstructuurverbetering, stookbeleid, huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten, kalvergierpersleiding, hergebruik van vrijkomende agrarische gebouwen en het uitvoeren van een groot aantal projecten zijn goede resultaten geboekt.

âDit geeft natuurlijk een enorme stimulans om in 2008 nog meer resultaten te boekenâ vertelt Tjerk Elzinga, secretaris van de provincie Gelderland van LTO Noord. âEr is nog veel werk aan de winkelâ. Voor 2008 heeft LTO Noord Gelderland vijf speerpunten vastgelegd:

1. Ontwikkelingsgericht planologisch beleid
2. Verdere verbetering van de verkaveling

3. Glastuinbouw

4. Realistisch waterbeleid

5. Ammoniakbeleid

Elzinga: âWe maken ons hard voor flexibele bestemmingsplannen met een toereikend bouwblok voor toekomstgerichte agrarische bedrijven. We werken aan voldoende budget voor landbouwstructuurverbetering en het initiëren en uitvoeren van kavelruilprojecten. We helpen bij de ontwikkeling van twee grote glastuinbouwconcentratiegebieden en de regionale clusters en proberen glastuinbouwbedrijven de ruimte te geven die het streekplan biedt. LTO Noord zal zich actief inzetten bij de waterschapsverkiezingen omdat we van mening zijn dat de maatregelen bij de Kaderrichtlijn Water haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Ook mag het anti-verdrogingsbeleid niet leiden tot schade voor de landbouw. Voor wat betreft het ammoniakbeleid streven we ernaar 250 meter zones te schrappen rond gebieden kleiner dan 50 hectare en de externe werking van het Natura 2000 beleid zoveel mogelijk te voorkomen, zodat de landbouw ook hier perspectief behoudt.â

Kortom: LTO Noord zal in 2008 zichtbaar in actie zijn in de provincie Gelderland.

Woensdag 16 januari 2008