Ingezonden persbericht


Persbericht

Erfgoed Nederland

10 januari 2008

Wat wordt het erfgoed van de toekomst?

Op woensdag 16 januari organiseren de Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland een debat over nieuw erfgoed. Is het mogelijk om voor nieuw erfgoed van te voren selectiecriteria op te stellen? Hoe bepalen we wat nieuw erfgoed is? En wie bepalen dat? Deze Erfgoedarena is een zoektocht naar de definitie en invulling van een nieuw begrip.

Nog niet te vinden in musea
Nieuw erfgoed is een relatief nieuw begrip. Het omvat zowel materieel als immaterieel erfgoed, vaak van recente datum, soms recent (her-)gewaardeerd. De lijst met voorbeelden is bijna eindeloos: mobiel erfgoed, volkscultuur, digitaal erfgoed, monumentale wandkunst, historische plantenrassen, oude ambachten en technieken, mode en popcultuur en migrantenerfgoed.

Nieuw erfgoed bevindt zich nog deels achter de verzamelhorizon van de gevestigde erfgoedwereld. Veel ontstaat in onderdelen van de cultuur die zich moeilijk laten musealiseren. Nieuw erfgoed is daarom een spannend en onbekend terrein. Maar als we enerzijds steeds meer als erfgoed gaan beschouwen en anderzijds ons oude erfgoed steeds kostbaarder wordt om te bewaren, wordt het tijd voor keuzes.

Maar hoe bepaal je wat de waarde en betekenis van erfgoed is? Vragen over context, gebruik en authenticiteit spelen bij nieuw erfgoed een grote rol. Dat wil niet zeggen dat we dus maar alles van potentiële waarde willen beschermen en bewaren. Het gaat om een bewustere aanpak in het selecteren of juist afstoten van objecten die in de toekomst een museale functie kunnen gaan hebben. Een eventueel waardestellend kader zal onderhevig zijn aan de tijdsgeest en sociale omstandigheden, maar zou een leidraad kunnen bieden voor het signaleren en waarderen van de vele verschillende vormen van nieuw erfgoed.

Locatie
De Erfgoedarena vindt iedere derde woensdag van de maand plaats in de aula van de Reinwardt Academie, en begint om 20.00 uur. Deelname is gratis, inschrijving kan via www.erfgoednederland.nl.

Erfgoedbrede debatten
De Reinwardt Academie en Erfgoed Nederland organiseren maandelijks een erfgoedbreed debat over een actueel thema. Experts leiden het thema in. Vervolgens is de arena aan het publiek.

Noot voor de redactie:
Meer informatie: (