Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland wil spanningen tussen culturen en geloven wegnemen

15 jan 2008 | "Verschillen en spanningen tussen geloven en culturen wegpoetsen heeft geen enkele zin. Daarom wil Nederland helpen daar samen met andere landen en organisaties constructieve oplossingen voor te vinden." Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) op het internationale forum van de Alliantie der Beschavingen in Madrid.

De Alliantie, die onder de hoede staat van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is voortgekomen uit de zorgen over het groeiende wantrouwen, angst en misverstanden tussen het westen de moslimwereld. De deelnemers bespraken op het forum gezamenlijke initiatieven en ideeën, die kunnen helpen bij het voorkomen van conflicten en het tegengaan van extremisme. Nederland is samen met rond de tachtig andere landen lid van de zogeheten Vriendengroep van de Alliantie.

Het forum werd bijgewoond door de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, een aantal regeringsleiders, ministers van Buitenlandse zaken, vertegenwoordigers van internationale organisaties en religieuze leiders. In zijn toespraak in Madrid zei Verhagen dat mensenrechten waarden vertegenwoordigen die iedereen binden. Hij benadrukte dat geloof of cultuur nooit een excuus kunnen zijn om de mensenrechten te schenden.

De internationale leiders bespraken onder meer de uitwisseling van jongeren, een online database met expertise over interculturele vraagstukken, partnerschappen met universiteiten, en initiatieven op het gebied van jeugdwerkloosheid. Nederland zal bekijken of concrete projecten financieel kunnen worden ondersteund.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl