NEN


Definitie van dichtheid in de stedenbouw nodig

Er moet snel een norm komen met definities van dichtheid in de stedenbouw. Dat is de conclusie van een bijeenkomst die NEN en de TU Delft organiseerden. Het onderwerp was 'normering van oppervlakte en dichtheidsbepaling in de stedenbouw'. Wie wil meedenken over de norm, kan zich melden bij NEN.

In de stedenbouw is 'dichtheid' een belangrijk begrip. Maar er is ook veel verwarring over. Het wordt uitgedrukt in het aantal woningen per hectare, bruto-vloeroppervlakte per hectare en grondoppervlak per hectare. En er zijn verschillende schaalniveaus, met verschillende uitkomsten: bijvoorbeeld buurt, wijk en bebouwde kom. Op 6 december 2007 hielden NEN en de TU Delft een orientërende bijeenkomst. De genodigden kwamen uit verschillende vakgebieden, maar herkenden allen de spraakverwarring. De dichtheid is een parameter voor het kwalificeren van het subjectieve begrip kwaliteit. Bovendien wordt dichtheid gebruikt in contracten en voor het monitoren van nieuw beleid.

Gebiedsafbakening, nodig om dichtheid te kunnen bepalen, moet volgens de aanwezigen ook in de norm komen. Dat zou op de volgende manier kunnen: district = som stedelijke weefsels+tarra (grote openbare ruimtes), stedelijk weefsel = som bouwblokken+tarra (netwerk), eiland (bouwblok)= som kavels+tarra (kleine pleintjes/groen binnen bouwblok) of kavel = som footprint gebouwen+tarra (tuinen).

Informatie en aanmelden
Bij voldoende belangstelling, start NEN binnenkort met het opstellen van een norm. Partijen die belang bij de norm hebben, kunnen zich bij NEN melden voor nadere informatie. Ook kunnen ze lid worden van de op te richten normcommissie, en mede bepalen hoe de definitie van dichtheid precies wordt.
Voor informatie over en aanmelding voor dit normalisatie-initiatief: mw. ir. Annet van der Horn, telefoon (015) 26 90 286, e-mail annet.vanderhorn@nen.nl.