Kabinet krijgt van ondernemers onvoldoende

16/01/2008 08:59



VNO-NCW



DEN HAAG, 16 JANUARI 2008 - Ondernemers zijn in meerderheid ontevreden over het vierde kabinet-Balkenende. Het kabinet krijgt gemiddeld een 5,4 als rapportcijfer. Dit blijkt uit de Nieuwjaarsenqu(ee)te van het VNO-NCW-opinieblad Forum dat deze week verschijnt.

Het financiële en fiscale beleid wordt het meest genoemd bekritseerd. Daarna eindigen drie onderwerpen op een gedeelde tweede plaats op de lijst met ergernissen: het beleid op het gebied van files en infrastructuur, de algemene besluiteloosheid van het kabinet én het gedraai rond de beloofde herziening van het ontslagrecht.

Forum enqu(ee)teerde in de tweede helft van december 404 directeuren van merendeels middelgrote ondernemingen. Gevraagd naar positieve punten in het kabinetsbeleid kon één op de drie helemaal niets noemen. Slechts een kwart van de ondernemers is dan ook 'tevreden' of 'zeer tevreden' over het kabinet. Een ruime meerderheid van 58 procent is 'ontevreden' of 'zeer ontevreden'.

Als ze kijken naar individuele prestaties van de bewindslieden, dan zijn ondernemers nog het meest te spreken over CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Hij krijgt gemiddeld een 6,4 als rapportcijfer. Ook de rest van de top-vijf wordt gevormd door CDA-ministers: Balkenende (6,3), Donner (6,2), Verhagen (6,2) en Eurlings (6,1). Aan de staart van de populariteitsladder staat PvdA-minister Wouter Bos van Financiën (5,3).

Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de ondernemers op dit moment op de VVD zou gaan stemmen en 22 procent op het CDA. Trots op Nederland van Rita Verdonk krijgt 8 procent van de ondernemersstemmen, D66 7 procent en de PvdA 5 procent.

Gebrek aan kwaliteit van het onderwijs en van de schoolverlaters zien ondernemers op dit moment als de belangrijkste van dertig maatschappelijke kwesties die hen werden voorgelegd. Bij een soortgelijk Forum-onderzoek in 2005 was dat ook het geval. De jeugdwerkloosheid is vergeleken met twee jaar geleden naar de mening van ondernemers sterk in betekenis gedaald als 'maatschappelijk probleem'. Gebrek aan bètatalent is daarentegen gestegen op de lijst van sociale thema's.

Tekort aan personeel beschouwen ondernemers in 2008 als de grootste bedreiging voor de groei van de eigen onderneming. Juist daarom is het opvallend dat uit het onderzoek ook naar voren komt dat 57 procent bij het zoeken naar nieuw personeel nooit gebruikt zegt te maken van de diensten van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Over de ontwikkeling van de eigen onderneming in 2008 zijn de ondernemers overigens nog behoorlijk optimistisch: 69 procent voorziet een toename van de winstgevendheid, 63 procent ziet de werkgelegenheid toenemen en 61 procent verwacht dit jaar ook meer te zullen investeren.

Het artikel uit het VNO-NCW-opinieblad Forum met de complete onderzoeksresultaten is te vinden op www.vno-ncw.nl.





http://www.vno-ncw.nl