Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hersenen brengen vrouwen aan de top, niet de regelgeving

Maastricht, 16 januari 2008 --- Vrouwen zullen in de toekomst steeds meer posities in de top vervullen. Reden hiervoor ligt in de hersenen. En niet in de wettelijke bepalingen die afgelopen maand door de SER zijn voorgesteld om het aandeel vrouwen aan de top te garanderen. Jan-Willem van den Brandhof, specialist op het gebied van praktische breintechnieken, baseert zijn uitspraak op het gegeven dat hersenen van vrouwen over het algemeen 20 tot 30 procent meer verbindingen maken tussen de linker- en rechterhersenhelft. Een goede samenwerking tussen beide hersenhelften zorgt ervoor dat het brein optimaal wordt benut.

Waarin verschilt de werking van de hersenen van mannen en vrouwen? Eigenschappen die vaak gekscherend worden aangeduid als typisch vrouwelijk vinden hun oorsprong in het brein. In de hersenen van mannen en vrouwen zijn belangrijke biologische verschillen te onderscheiden die voor een deel ook bepaald worden door het hormonale systeem, dat van beide seksen anders is. Zo is bij de vrouw de linkerhersenschors dikker en is het corpus callosum, die de beide hersenhelften met elkaar verbindt, beter ontwikkeld (tot 30 procent meer zenuwbanen) dan bij de man. Dit sterker ontwikkelde corpus callosum zorgt ervoor dat vrouwen in staat zijn beide hersenhelften meer gelijktijdig te gebruiken.

"Net zoals de hersenen optimaal samenwerken als de linker- en de rechterhersenhelft elkaar ondersteunen, zo kan het bestuur van organisaties het beste functioneren als vrouwen en mannen elkaar wederzijds aanvullen. Een gelijke verdeling van beide sexen is dan wel onontbeerlijk," aldus Van den Brandhof. Geen scheve verdelingen, dus ook niet louter vrouwen in een bestuur. "Dan verdwijnt het lef binnen de organisatie en worden minder risico's genomen."

Ondanks het feit dat uit een groeiend aantal wetenschappelijke publicaties blijkt dat ondernemingen financieel beter presteren naarmate er meer vrouwen in de top zitten, zijn er daar nog steeds weinig te vinden. Van de bestuurders en commissarissen van de 300 grootste Europese bedrijven is 8,5 procent vrouw. Bij de 500 grootste Amerikaanse bedrijven is dat 14 procent. Van de 89 leden van de raden van bestuur van de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn er slechts vier vrouw. Geen van hen is Nederlandse.

Zijn vrouwen onvindbaar of zoeken organisaties niet goed?

De commissie Frijns vraagt zich in het in december gepresenteerde rapport af waarom topbestuurders in Nederland niet doen wat goed is voor hun bedrijf. De manier waarop bedrijven topbestuurders zoeken is nog gericht op mannen. Bedrijven moeten flexibeler omgaan met flexwerken, en onderbrekingen in de carrière - bijvoorbeeld vanwege moederschap - dulden.

In Noorwegen heeft de regering een maatregel opgesteld: vanaf 1 januari moeten de raden van bestuur van Noorse bedrijven voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Als bedrijven niet voldoen aan deze eis, riskeren ze hun voortbestaan. Het idee of we in Nederland ook een quotumregeling à la Noorwegen in moeten stellen, wijst van den Brandhof van de hand. "De omslag moet plaatsvinden binnen bedrijven en niet worden opgelegd. Bovendien verwacht ik dat vrouwen een enorme inhaalslag gaan maken."

Harry Mintzberg zei ooit: "Vrouwen zijn geschikter voor managementfuncties omdat ze intuïtieve én analytische vaardigheden kunnen combineren, terwijl mannen over het een óf het ander beschikken."

Over BrainStudio

BrainStudio werd in 1992 opgericht door Jan-Willem van den Brandhof. De organisatie biedt trainingen en lezingen over een beter gebruik van het brein in het bedrijfsleven en geeft speciale trainingen aan jongeren en studenten. Het doel van BrainStudio is mensen te leren effectiever en creatiever met het brein om te gaan waardoor zij hun dagelijkse werkzaamheden zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. Enkele technieken zijn: het versnellen van leerprocessen, geheugentechnieken, snellezen, mind mapping, creatief denken en studietechnieken.

BrainStudio is dé Brain Training organisatie in Nederland. Het BrainStudio-concept is ondergebracht in een franchiseorganisatie. Ruim 27 duizend mensen hebben in Nederland, België, Engeland, USA en Hongkong de Brain Training gevolgd. Naast de bestseller Gebruik je Hersens schreef Jan-Willem van den Brandhof de boeken Leer als een speer en Lees!. Voor meer informatie, zie www.brainstudio.nl

Hyperlinks

SER: http://www.ser.nl

Corpus callosum: http://nl.wikipedia.org/wiki/Corpus_callosum

Rapport Commissie Frijns: http://www.minfin.nl/nl/actueel/nieuwsberichten,2007/12/Commissie-Frijns-presenteert-nalevingrapport-Corpo.html

BrainStudio: http://www.brainstudio.nl

Voor meer informatie voor de pers:

Lubbers & De Jong PR

Anke van Heerebeek

T: +31 20 421 05 65

E: anke@l-dj.nl

BrainStudio
Jan-Willem van den Brandhof
T: +31 43 327 01 70
E: info@brainstudio.nl