Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT SITTARD-GELEEN

Aantal voortijdig schoolverlaters Westelijke Mijnstreek gedaald

Sittard-Geleen,16 januari 2008 - In het schooljaar 2006-2007 zijn er 10% minder voortijdig schoolverlaters dan in 2005-2006. Hiermee is de belangrijkste doelstelling van Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek (RBL) voor het schooljaar 2006-2007 gehaald. Dit blijkt uit het jaarverslag 2006-2007 van het RBL. Coördinerend wethouder Berry van Rijswijk: 'Het is belangrijk om jongeren zolang als mogelijk, maar in ieder geval totdat zij een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt hebben gehaald, op school te houden. Dit vergroot hun kansen op arbeid op langere termijn, hetgeen de economie en daarmee ook de gemeenschap ten goede komt. Ik vind het erg belangrijk om deze ontwikkeling te volgen en hierover jaarlijks te rapporteren in een jaarverslag.'

Belangrijkste conclusies

Het jaarverslag geeft inzicht in het gevoerde leerplichtbeleid in de Westelijke Mijnstreek en de resultaten daarvan. Het belangrijkste resultaat, de afname van het aantal schoolverlaters, is onder andere bereikt doordat er een sluitende registratie is van de dagbesteding van jongeren. Deze registratie is verbeterd door een betere samenwerking met de afdelingen Werk en Inkomen van de gemeenten, met ROC Leeuwenborgh en met de Informatie Beheer-groep (IB-Groep). Bij de IB-Groep is bijvoorbeeld bekend welke jongere waar op school zit. Door deze aansluiting zijn jongeren eerder in beeld, wanneer zij niet meer op een school staan ingeschreven.

Het RBL heeft nu gegevens over de dagbesteding van alle jongeren tot 23 jaar in de Westelijke Mijnstreek en kan daarop sturen. Dagbesteding kan zijn onderwijs, werk of een alternatief traject via de afdeling Werk & Inkomen, de jeugdhulpverlening of via RMC. De meeste jongeren in de leeftijd 4-23 jaar zitten gewoon op school. Van de voortijdig schoolverlaters in de Westelijke Mijnstreek van 12-23 jaar (1996 jongeren op 1 augustus 2007) werkt ongeveer 60%, 30% volgt inmiddels weer onderwijs en 10% volgt een alternatief traject.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat er een verzwaring van de problematiek bij jongeren optreedt. Er speelt steeds vaker meer dan één probleem bij jongeren, deze problemen kunnen bijvoorbeeld liggen bij de jongeren zelf, de thuissituatie of schuldproblematiek. De problemen kunnen onderbrekingen in de schoolloopbaan veroorzaken. Het is van belang dat deze problemen opgelost worden, zodat de jongeren weer naar school gaan of op school blijven. De casussen van de leerplichtambtenaren worden inhoudelijk steeds zwaarder, wat ook blijkt uit de toename van het aantal strafrechtelijke trajecten. Deze trend is ook landelijk zichtbaar.

Knelpunten oplossen

Uit het jaarverslag blijkt dat er nog onvoldoende afstemming is met de interne en externe partners, waardoor er te weinig draagvlak is voor het leerplichtbeleid. Het RBL gaat volgend jaar meer bekendheid geven aan het regionaal beleid voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten in de Westelijke Mijnstreek. Ook de taken en werkzaamheden van het RBL worden beter onder de aandacht gebracht. Vooral jongeren in de Westelijke Mijnstreek, maar ook hun ouders of hulpverlenende instellingen, blijken de weg naar het RBL nog niet makkelijk vinden.

De colleges van de samenwerkende gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein hebben het regionaal jaarverslag leerplicht/RMC vastgesteld in hun afzonderlijke collegevergaderingen.

De titel van het regionale jaarverslag 2006-2007 is 'Op het juiste spoor'. Met deze titel wordt bedoeld dat het RBL Westelijke Mijnstreek in samenwerking met de ketenpartners, zoals scholen, hulpverlenende instanties en Bureau Jeugdzorg alle denkbare middelen aanwendt om (bijna) ontspoorde jongeren weer op de rail s te krijgen. Uitgangspunt hierbij is het leveren van maatwerk waarbij de mogelijkheden van de individuele jongere centraal staan. Het spoor leidt naar het behalen van een startkwalificatie.


---