Gemeente Rotterdam

Nr.04
16 januari 2008

Eindstand 2007 bekend; Rotterdam wordt weer werkstad

Aantal bijstandsgerechtigden historisch laag

Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering was aan het einde van 2007 het laagst van de afgelopen 35 jaar: 30.948. Sinds de start van het huidige college is het aantal met ruim 5.000 afgenomen. Dat blijkt uit de stand van zaken op 31 december 2007. Het gunstige economische klimaat draagt daaraan bij, maar ook het feit dat het Rotterdamse gemeentebestuur meer middelen en maatregelen heeft ingezet voor het aan het werk helpen van mensen met een bijstandsuitkering.

Goede voorbeelden van maatregelen zijn onder meer experimenten met poortteams (voorkomen van onnodige instroom), Work First (jongeren krijgen werk aangeboden voor ze een uitkering krijgen) en uitbreiding van WerkDirect (verplicht aanbod van werk bij vermoedens van fraude of onvoldoende medewerking aan re-integratie).

Deze aanpak van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) Rotterdam en de economische omstandigheden zorgen voor de grote daling. Sinds de start van deze collegeperiode in mei 2006 is de afname van het aantal uitkeringen al 1000 meer dan de afname tijdens de gehele vorige collegeperiode. Het aantal uitkeringen in Rotterdam was in 1973 (oliecrisis) 32.000. Sindsdien is het aantal alleen maar gestegen. Op het dieptepunt in 1980 waren het er 69.000.

Het gemeentebestuur verwacht niet dat de daling in ditzelfde tempo door blijft gaan. Alle mensen die relatief makkelijk bemiddelbaar zijn, zijn nu aan het werk. Wethouder Dominic Schrijer: 'Nu komt het erop aan om ook die mensen die niet alles mee hebben, aan het werk te helpen. Dat vergt inzet, creativiteit en gedrevenheid.' Begin februari presenteert het gemeentebestuur daarom het actieprogramma 'Iedereen werkt mee', waar de extra inzet in staat beschreven om ook de zeer moeilijk bemiddelbare mensen aan het werk te krijgen.

Het actieprogramma 'Iedereen werkt mee' draagt bij aan de collegetarget 20.000 meer mensen aan het werk en past binnen de doelstellingen van het Sociaal Programma. Dit programma moet leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: het gemiddeld opleidingsniveau en inkomen van Rotterdammers gaat omhoog en meer Rotterdammers beheersen de Nederlandse taal, zijn maatschappelijk actief en hebben betaald werk.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam