Onderzoek naar verschil schoolonderzoeken

16 jan. 2008

De Telegraaf heeft een artikel gepubliceerd waarin staat dat de inspectie onderzoek gaat doen naar de hoge cijfers voor schoolonderzoeken op privéscholen. De inspectie start inderdaad een intensief onderzoek naar hogere cijfers, maar richt zich daarbij niet àlleen op de particuliere scholen. Aankomend voorjaar verschijnen de resultaten van een onderzoek naar het verschil tussen schoolonderzoeken en het centraal examen. Hierbij worden zowel reguliere als particuliere scholen voor voortgezet onderzoek beschreven.

Scholen die een zeer groot verschil (meer dan een halve punt) hebben tussen het schoolonderzoek en het eindexamen worden door de inspectie aangesproken. Afgelopen weekend kwam het weekblad Elsevier uit met de editie 2008 van 'De beste scholen'. Elsevier legt ook de nadruk op het feit dat de inspectie afgelopen jaar inzichtelijk heeft gemaakt welke scholen leerlingen bevoordelen met een hoger cijfer voor het schoolexamen. Deze cijfers zijn te zien op de opbrengstenoverzichten op de website van de inspectie.

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat voor bijna 30 procent van de vwo-opleidingen geldt dat het schoolexamencijfer gemiddeld meer dan een halve punt boven het cijfer voor het centraal examen ligt. Bij deze schoolsoort is het verschil het grootst, de inspectie spreekt hier over een 'aanzienlijk verschil'.

Wanneer een school systematisch een groot of zeer groot verschil vertoont, dan vindt de inspectie dat de leerlingen op deze school onevenredig worden bevoordeeld.