Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vergoedingen bestuurders KHID hebben geen wettelijke beschikking (16/01/08)

Uit een antwoord van minister van Defensie, Pieter De Crem (CD&V), op een mondelinge vraag van Jan Jambon (N-VA) vandaag in de Kamercommissie blijkt dat er geen enkele wettelijke beschikking bestaat voor de vergoedingen van de leden van de Raad van Bestuur van het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID).

Jan Jambon stelde deze vraag aan de minister nadat Emmanuel Jacob, de leider van de legervakbond ACMP, hierover aan de alarmbel getrokken had. De voorganger van minister De Crem, André Flahaut (PS), heeft op het einde van zijn legislatuur immers nog snel een aantal politieke benoemingen doorgevoerd in die Raad van Bestuur van het KHID. Zo benoemde hij o.a. Arthur Regibeau (zijn toenmalige kabinetschef), Luc Joris (een vertrouweling van PS-voorzitter Di Rupo), Marie-Pierre Fauconnier (een vertrouwelinge van Laurette Onkelinx (PS)), Mia De Vits (Europees parlementslid voor de sp.a), en Marcel Ongena (voorzitter van de liberale ambtenarenvakbond VSOA).

De voorzitter van die Raad van Bestuur is bovendien niemand minder dan August Van Daele, de stafchef van het leger die binnenkort met pensioen gaat en die steeds een loyale bondgenoot was van Flahaut. Volgens goed geïnformeerde bronnen zou August Van Daele hiervoor ruimschoots vergoed worden: er circuleren bedragen van ongeveer 3.300 euro netto per maand. Bovendien zou hij een auto met chauffeur te zijner beschikking krijgen alsook een ruim en ongetwijfeld bijzonder luxueus kantoor.

Jan Jambon vroeg in de bevoegde kamercommissie meer duidelijkheid van de nieuwe minister. Die stelde echter zeer duidelijk dat er geen enkele wettelijke beschikking bestaat voor de vergoedingen van de leden van de Raad van Bestuur van het KHID. Kortom, niemand weet welke vergoedingen Van Daele alsook de andere leden van de Raad van Bestuur zullen krijgen.

Jan Jambon heeft er dan ook bij de minister op aangedrongen dat er dringend een wettelijke beschikking komt voor deze vergoedingen. Tot slot hoopt Jan Jambon ook dat minister De Crem voor een duidelijke trendbreuk zal zorgen ten opzichte van het benoemingenbeleid van Flahaut.

Auteur:
Jan Jambon
Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be