Ingezonden persbericht



Utrecht, 21 november 2007

European Dreams: belevenis van Europa op 16 januari in de Melkweg

Rita Verdonk, Ellen ten Damme, Ebru Umar, Leaf en anderen te gast

Op woensdag 16 januari 2008 organiseert de Nationale Jeugdraad "European Dreams", een evenement over het Europa van de 21e eeuw. De Melkweg te Amsterdam staat de hele avond in het teken van muziek, debat, comedy, interviews, workshops en film. Het programma is nu te zien op www.europeandreams.nl. Onder andere Rita Verdonk, Ebru Umar, Joost Conijn, Caroline de Gruyter en Hans Beerekamp trakteren bezoekers op de belevenis van het nieuwe Europa. Er zijn optredens van o.a. Leaf, Ellen ten Damme, Typhoon, Balkan Beatz en Nabil. Kaarten á 5 euro zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de bekende voorverkoopadressen.

Met European Dreams wordt een nieuw jaar voor Europa ingeluid. Jongeren krijgen voor en tijdens het evenement de kans om mee te denken over het Europa van de toekomst. Tijdens de debatten op European Dreams komen alle punten die op de `Europese agenda' van 2008 staan aan bod. Mag Turkije bij de EU komen? Valt België uiteen? Gaan onze banen naar Polen? Hoe gaat Europa samenwerken op het gebied van klimaatverbetering en ontwikkelingshulp? De beste debaters van Nederland kruisen tijdens de Europese Lagerhuisdebatten de degens over onderwerpen als drugsbeleid, immigratie en de mogelijkheid van een Europees leger.

Tijdens European Dreams op 16 januari is naast de debatten ook op andere manieren veel aandacht voor de beleving van Europa; door muziek, documentaires, fotografie, cartoons, hiphop battles en comedy. European Dreams laat zien dat Europa een levende realiteit is en verder gaat dan politiek vanuit Brussel. De inbreng van jongeren is daarbij erg belangrijk. Via de website www.europeandreams.nl kunnen jongeren meedoen aan een columnwedstrijd over de toekomst van Europa en een remixwedstrijd, waarbij zij het stoffige Europese volkslied onder handen nemen. Met de wedstrijden kunnen zij een reis naar een Europese hoofdstad winnen.

Het werk van de jongerenvertegenwoordigers voor Europa, Christel de Lange en Rogier Elshout, komt ook aan bod. Volgens Rogier Elshout is European Dreams een vernieuwend evenement vanwege de nadruk op de toekomstige rol van Europa in de wereld: "We hebben in het afgelopen jaar teveel gepraat over saaie, technische zaken binnen Europa, waardoor we vergeten zijn na te denken over het belang van Europa in de wereld. Europa neemt belangrijke beslissingen met grote gevolgen voor de rest van de wereld, zoals de EU-Afrika strategie, handelsafspraken en immigratiewetten". European Dreams wordt mede georganiseerd door het SIB en financieel mogelijk gemaakt door het NCDO en het Europees Parlement. De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is, ook op internationaal niveau.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht