Gemeente Hilversum

Campagne tegen fietsdiefstal met graveeracties

8 januari 2008
De onbewaakte fietsenstalling op de Zeedijk, tegenover de winkel van Steengoed, staat op woensdag 16 januari en donderdag 17 januari in het teken van graveeracties. Ze markeren de start van de campagne rond het thema fietsdiefstal, die de gemeente in samenwerking met de Regiopolitie, district Hilversum en de Fietsersbond organiseert. De gravures worden tussen 11.00 uur tot 15.00 uur aangebracht.

Bij het aannemen van het Integraal Veiligheidsplan kondigde de gemeenteraad al acties aan om voertuigcriminaliteit te verminderen. Fietsdiefstal is één van de meest voorkomende misdrijven die in Hilversum wordt gepleegd. Ruim achthonderd fietsen veranderen jaarlijks ongewild van bezitter.
Tijdens de actie worden fietsen voorzien van postcode en huisnummer. Woont iemand op de Dorpstraat 2 in Hilversum, postcode 1234 AA, dan levert dat de code 1234AA2 op. Een mal zorgt ervoor dat de cijfers en letters netjes op de fiets worden aangebracht. Om roestvorming te voorkomen wordt de gegraveerde combinatie afgeplakt met een doorzichtig water- en weerbestendig etiket. Tegelijkertijd wordt een registratiekaart beschikbaar gesteld, die ter plekke of desgewenst thuis kan worden ingevuld om zo de fiets te registreren.

Waarom registratie?
Aangifte heeft weinig zin als het ontbreekt aan fietsgegevens. De kans dat een fiets wordt teruggevonden is weliswaar aanwezig, maar kan dan niet op de eigenaar worden teruggevoerd. De nieuwste fietsen hebben een ingebouwde chip of tag in het frame. Daarmee zijn zij ingeval van diefstal eenvoudig op te sporen. Deze fietsen zijn veelal ook (tegen diefstal) verzekerd. Maar na drie jaar moet de verzekering doorgaans worden verlengd of stopgezet. Dat laatste is meestal het geval, maar dan is de fiets doorgaans nog in goede staat. Als de fiets dan wordt ontvreemd en de gegevens niet bekend zijn, ontstaat een probleem. Even aandacht besteden aan graveren en registreren van fietsen vermindert het aantal fietsdiefstallen en bevordert het aantal aangiften.