Socialistische Partij Amsterdam

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws

In actie voor een waardige oude dag

15-01-2008 * Vandaag gingen SP'ers op pad in De Baarsjes om aandacht te vragen voor de 200.000 ouderen in Nederland die een onvolledige AOW-uitkering ontvangen. Rondom het Mercatorplein werden voorbijgangers - of zij nu wel of niet al aan hun AOW toe waren - aangesproken over dit probleem. Natuurlijk ontvingen zij ook informatie over het SP-standpunt.

Flyeren voor volledig AOW
Ouderen die niet vanaf hun vijftiende jaar in Nederland hebben gewoond, worden gekort op hun AOW-uitkering. Voor aanvulling van hun inkomen zijn zij dan aangewezen op de bijstand. Veel ouderen weten dit niet, schamen zich om hun hand op te houden bij de sociale dienst of deinzen terug voor de eisen die door de sociale dienst aan hen worden gesteld. Het gevolg is dat zij niet krijgen waar zij recht op hebben en in armoede leven.

De SP wil dit probleem oplossen en eist automatische uitkering van de aanvullende bijstand door de Sociale Verzekeringsbank, zodat ouderen worden verlost van bureaucratische rompslomp. Ook moeten de strenge eisen van de sociale dienst, zoals de vermogenstoets en verblijf in het buitenland, worden versoepeld. Bovendien moet het inkomen van ouderen met een onvolledige AOW worden aangevuld tot AOW-niveau.

Op 17 januari spreekt de Tweede Kamer over het AOW-gat. Sadet Karabulut zal dan namens de SP haar voorstellen indienen.