PvdA Rotterdam


Steun Voor Bewoners Singelblok

Wo 16 Jan 2008

Vandaag werd in de commissie Wonen de beantwoording besproken van de schriftelijke vragen die Tom Harreman en Marco Heijmen hadden gesteld over de renovatie van woningen aan de Essenburgsingel/Essenburgstraat.

Bewoners van het singelblok 1 was tijdens een informatieavond verteld dat het huizenblok waarin zij wonen gerenoveerd moet worden. Voor deze renovatie zouden de zittende bewoners moeten verhuizen. Terugkeer naar de woning was daarbij volgens het WBR geen optie, want het aantal huizen wordt verminderd en de huur fors opgetrokken.

De PvdA fractie heeft zijn ongenoegen geuit en direct vragen gesteld aan het college. Vandaag bleek dat er commissiebreed steun was voor bewoners. Geen partij uitgezonderd werd het ongenoegen uitgesproken over de handelswijze van het WBR. De wethouder zegde de PvdA toe het ongenoegen dat nu ook commissiebreed werd geuit, aan het WBR over te brengen.

De wethouder lichtte toe dat de plannen om woningen te renoveren en samen te voegen past binnen de woonvisie waarbij een meer divers aanbod van woningen ontstaat. Zo kunnen bijvoorbeeld afgestudeerden of gezinnen met kinderen eerder dan nu een woning vinden. Dat is van belang omdat we ook die bewoners willen behouden voor de wijk en voor de stad. Te vaak moeten deze bewoners dan toch kiezen voor een woning buiten Rotterdam vanwege het eenzijdige woningaanbod.

De PvdA steunt deze woonvisie maar is ontevreden over de wijze waarop het WBR zijn plannen wenst uit te voeren. Terwijl bewoners verklaren bereid te zijn om met het WBR in gesprek te gaan over de wijze waarop de renovatie plaats kan vinden, heeft het WBR de bewoners slechts willen informeren over de uitverhuizing zonder terugkeer.

De onttrekkingsvergunning (een vergunning die het WBR nodig heeft om van twee woningen een te maken, waardoor er dus woningen onttrokken worden aan de woningvoorraad) waarnaar de PvdA in de schriftelijke vragen had verwezen is nog niet aangevraagd door het WBR. De wethouder kon daarom geen uitspraak doen over de afgifte. Wel maakte hij duidelijk dat de vergunning niet kan worden geweigerd op grond van criteria die niet vooraf gesteld zijn. De commissie wil daarom binnenkort de mogelijkheden bespreken die het gemeentebestuur heeft om voorwaarden te verbinden aan de wijze waarop verhuurders omgaan met de belangen van zittende bewoners.

Wethouder Karakus verklaarde voorts dat hij de dag waarop hij lucht kreeg van het besluit van het WBR, zich heeft laten informeren en ook met het WBR in gesprek is gegaan over de plannen. Momenteel zet de wethouder zich in om bewoners en WBR weer om de tafel te krijgen.