Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 16 januari 2008 - Eerste patiënten behandeld met Lutetium uit Jaap Goedkoop Laboratorium

Deze week worden de eerste patiënten behandeld met het radio isotoop Lutetium dat door NRG voor het eerst in het nieuwe Jaap Goedkoop Laboratorium geproduceerd is. De stof Lutetium wordt ingezet bij de bestrijding van met name maag-, darm- en alvleesklierkanker. Het Jaap Goedkoop Laboratorium is op 1 november 2007 officieel geopend en vorige week vond na een periode van proefdraaien en testen de eerste productie van Lutetium in het speciaal ingerichte medische productielaboratorium plaats.

Productie van Lutetium
In de Hoge Flux reactor worden buisjes met Lutetium bestraald en vervolgens naar het Jaap Goedkoop Laboratorium getransporteerd. Hier wordt het Lutetium met specialistische apparatuur uit de buisjes gehaald en via een chemisch proces gezuiverd en geschikt gemaakt voor gebruik in ziekenhuizen. Na diverse controles kan het Lutetium worden verpakt en gereedgemaakt voor verzending naar de ziekenhuizen.

Behandeling met Lutetium
Lutetium wordt experimenteel ingezet bij de behandeling van GEP/NET tumoren. Deze zogenaamde neuro-endocriene tumoren komen voornamelijk voor in de maag, darm en alvleesklier en produceren daar allerlei stoffen die klachten kunnen veroorzaken. Bij deze behandeling wordt een eiwit (peptide) in het lichaam van de patiënt gespoten, dat heel specifiek de tumorcellen in het lichaam opzoekt. In de ziekenhuisapotheek wordt aan dit eiwit eerst de radioactieve stof Lutetium gekoppeld, waarmee het geneesmiddel ontstaat dat geschikt is voor klinisch gebruik. Het eiwit dient uiteindelijk als een voertuig dat het Lutetium naar de tumor brengt, waar het Lutetium heel lokaal de tumorcellen kapot kan stralen.

De behandeling bestaat gemiddeld uit slechts 4 behandelsessies in een periode van een aantal maanden en de bijwerkingen zijn over het algemeen mild. Bovendien kan per patiënt kan goed voorspeld worden of de peptide het Lutetium naar de tumoren zal brengen en dus of de behandeling zal aanslaan. Gemiddeld gezien levert de behandeling met Lutetium voor een patiënt een levensverlenging van 4 jaar met een relatief goede kwaliteit van leven op.

NRG is gestart met de productie van Lutetium na 11 september 2001 omdat er toen geen vliegverkeer vanuit de Verenigde Staten mogelijk was en het materiaal tot dan toe uit de VS afkomstig was. De laatste jaren hebben een sterke mondiale stijging van de vraag naar Lutetium laten zien, doordat er steeds meer veelbelovende resultaten van deze experimentele therapie naar buiten kwamen. Dit heeft ertoe geleidt dat NRG een speciaal productielab heeft ingericht in het Jaap Goedkoop Laboratorium.

Toekomst
De ontwikkelingen in de nucleaire geneeskunde staan niet stil. Ziekenhuizen en de radio-farmaceutische industrie werken aan de ontwikkeling van 'nieuwe' radio-isotopen, die toepasbaar zijn in de nucleaire geneeskunde. Ook wordt voortdurend gestreefd naar een verdere optimalisatie van de Lutetium productie bij NRG. De Hoge Flux Reactor en laboratoria zoals het Jaap Goedkoop Laboratorium in Petten hebben hierin een onmisbare rol.