Ingezonden persbericht


DEN HAAG, WOENSDAG 26 SEPTEMBER 2007
()

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Bent u ook wel eens bang?

Nieuwe editie Winternachten - Internationaal Literatuurfestival Den Haag

()

Affiche Winternachten Den Haag 2008. Grafisch ontwerp Eindeloos, Vivienne van Leeuwen. Fotografie Brenda van Leeuwen. Meer dan zestig schrijvers, muzikanten en filmmakers uit Nederland en landen die een bijzondere band met ons land hebben, komen samen tijdens Winternachten. De ontmoeting tussen de verschillende culturen en bevolkingsgroepen resulteert in geanimeerde gesprekken, scherpe debatten, blikverruimende voordrachten, boeiende films en grensoverschrijdende muziek. Dit maakt Winternachten tot smeltkroes en levendig festival. 17 t/m 20 januari 2008, Den Haag - Nieuwe Kerk, Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag - www.winternachten.nl.

Spookschip de Wereld, een actueel thema
De komende editie van Winternachten staat in het teken van angst. Angst voor globalisering, terrorisme, vluchtelingen, technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, ja voor wat eigenlijk niet? De wereld kan een angstige plek zijn en je van de veilige koers laten afwijken. Maar bestaat er wel een veilige koers? Maken wij onszelf bang? Hoe terecht is deze angst? Deze en andere vragen worden tijdens Winternachten aan schrijvers en denkers voorgelegd. Met een blik op nu én een blik vooruit onderzoekt het festival wat angst met mensen doet. Of je af kunt komen van de verlammende angst. En of er nog zicht is op rustig vaarwater.

Te gast. Een goede buur...
Door hun historische (post-)koloniale relatie zijn Suriname, Antillen/Aruba, Zuid-Afrika en Indonesië vaste gasten van Winternachten. Daarnaast nodigen wij de overburen van Europa aan de Middellandse Zee, de Maghreb- en Mashreklanden, uit. Hoewel wij steeds meer connecties hebben met de Arabische wereld zijn wij eigenlijk maar slecht op de hoogte. Ons beeld wordt met name gevormd door de vaak negatieve beelden in de media. Hoog tijd om dit te doorbreken en de grote rijkdom aan cultuur, waaronder tal van literaire juweeltjes, uit landen als Marokko, Syrië, Libië, Egypte en Libanon te ontdekken. Beter laat dan nooit! Wij stellen u graag voor aan Elias Khoury (Libanon), Ahmad al-Aidi (Egypte), Laila Abouzaid (Marokko) en anderen.

Laat je angsten varen en kom aan boord!
De 13e editie van Winternachten vindt plaats van donderdag 17 t/m zondag 20 januari 2008 in Den Haag. Locaties: Nieuwe Kerk, Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Voor informatie: www.winternachten.nl. NOOT AAN DE REDACTIE,