PERSBERICHT van Stichting Oogfonds Nederland

Vrije Toegang!

Spectaculaire primeurs voor blinden en slechtzienden

UTRECHT, 29 november 2007 - Leven, wonen en werken voor mensen met een visuele beperking toegankelijk maken. Dat is waar ZieZo 2008 over gaat. De dertiende ZieZo-beurs vindt plaats op 17, 18 en 19 januari in Houten en wordt georganiseerd door Stichting Oogfonds Nederland. Tijdens de beurs zijn de nieuwste producten en diensten te zien én te beleven. Op de beurs komen jaarlijks ruim 10.000 mensen die blind of slechtziend zijn, mensen die een oogaandoening hebben én hun omgeving.

Nederland telt ruim 350.000 slechtziende mensen en dat aantal groeit sterk. Door hun visuele beperking worden alledaagse dingen zoals werken, reizen of sporten bemoeilijkt. Het thema van de ZieZo-beurs is dan ook niet zomaar 'Vrije Toegang!'. Op de beurs zijn de nieuwste ontwikkelingen te zien op het gebied van toegankelijkheid. Er zijn twee grote hallen: de Beurshal met bedrijven, organisaties en instellingen en de Oogfonds Ontdek & Doehal met alles over Vrije Toegang tot sport, cultuur en recreatie.

Innovaties

Tot voor kort werden technologische innovaties die voor iedereen beschikbaar zijn, niet als vanzelfsprekend toegepast voor visueel beperkten. Bijzondere primeurs op de ZieZo-beurs laten zien dat daar verandering in komt.
* Een voorbeeld daarvan is de intelligente geleidestok: de traditionele rood/witte stok voorzien van onder meer navigatie en obstakel detectie.
* De beurs wordt bovendien geopend met het in gebruik nemen van de eerste sprekende pinautomaat. Deze belangrijke innovatie op het gebied van toegankelijkheid is ontwikkeld door Rabobank Nederland.
* Nog een innovatie is het gebruik van zogeheten RFID-chips, onder meer om via een geleidestrook en met behulp van een mobieltje de weg te kunnen vinden.

Het is slechts een greep uit tal van ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen en diensten voor blinden en slechtzienden. Een voorbeeld van innovatieve diensten zijn de nieuwste, maximaal toegankelijke websites die tijdens de beurs worden geïntroduceerd. In de Beurshal zal ook het Oogfonds zelf een grote stand hebben vanwege haar zestigjarig bestaan.

Ontdek & Doe

Schieten, klimmen, zeilen...het lijkt misschien onmogelijk met een visuele beperking, maar in de Oogfonds Ontdek & Doe hal kun je zelf ervaren dat het wèl kan. Ook op het gebied van cultuur, creativiteit en persoonlijke verzorging is er van alles mogelijk. Zo wordt er bijvoorbeeld een spectaculaire modeshow gehouden, speciaal door en voor blinden en slechtzienden. Verder is het mogelijk om mee te doen aan tal van activiteiten op het gebied van kunst.

Wie vermoeid is geraakt van alles uitproberen en ervaren, kan lekker ontspannen in het Theater van de Zintuigen met verhalenvertellers, zang en muziek.

Bezoek de beurs!

De beurs vindt plaats van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 januari in het Euretco Expo Center, Meidoornkade 24, 3992 AE in Houten. ZieZo is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.ziezobeurs.nl. Voor visueel beperkten komt er begin januari een uitgebreide gesproken rondleiding beschikbaar.

Achtergrondinformatie

Stichting Oogfonds Nederland zet zich als nationale fondsenwerver al zestig jaar actief in voor visueel gehandicapten in Nederland. Het Oogfonds heeft meer dan 50.000 particuliere donateurs en werft fondsen voor belangenbehartiging, voorlichting, wetenschappelijk onderzoek, toegankelijkheid (van o.a. lectuur, internet, gebouwen en openbaar vervoer) onderwijs & arbeid en sport, recreatie & cultuur. Stichting Oogfonds Nederland heeft het CBF-keurmerk. Meer informatie: www.oogfonds.nl.


---