Technische Universiteit Delft

Studiedag Implementatie vastgoedbeleid woningcorporaties

Vastgoedbeleid van corporaties; wat merken we ervan?

Alle woningcorporaties beschikken over prachtige plannen voor het beheer en de aanpak van hun woningen. Die plannen geven aan voor wie ze werken, hoe ze producten kunnen bieden die aan de huidige en toekomstige vraag voldoen, en hoe dat gefinancierd kan worden. Maar hoe goed zijn die plannen en wat merken we van de uitvoering daarvan? Dat zijn vragen die de leidraad vormen voor de studiedag Implementatie vastgoedbeleid woningcorporaties. Het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft organiseert deze studiedag samen met het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting op 17 januari 2008.

In het vastgoedbeleid bepalen corporaties welke acties nodig zijn om hun producten zo goed mogelijk te laten voldoen aan de vraag van hun huidige en toekomstige klanten. Die plannen variëren van relatief eenvoudige acties in beheer en huurbeleid tot zeer ingrijpende acties als sloop, verkoop en nieuwbouw. De spannende vraag is natuurlijk of die plannen wel daadwerkelijk tot uitvoering gebracht (kunnen) worden en of de diverse betrokkenen hierover enthousiast zijn. De stap van plannen naar uitvoering blijkt in de praktijk dan ook een enorme uitdaging. De werkelijke consequenties van de beleidsbeslissingen voor bijvoorbeeld financiën, waardeontwikkelingen, organisatorische aspecten, tevredenheid bij klanten, communicatie, en afstemming met activiteiten van gemeenten, dringen vaak pas bij de uitvoering tot iedereen door. Had er in de beleidsvorming beter nagedacht moeten en kunnen worden over de consequenties? Of moet er flexibeler in de uitvoering gezocht worden naar oplossingen om het beleid tot uitvoering te brengen en bij te stellen in de voortdurend wijzigende beleidsomgeving?

Het gehele ochtenddeel staat in het teken van de resultaten van het themaonderzoek Portefeuillebeleid (= vastgoedbeleid) van het CFV. Het onderzoek heeft betrekking op de kwaliteit van de (financiële) verantwoording van het portefeuillebeleid van corporaties. Vincent Paardekooper van het CFV gaat in op vragen als: hebben corporaties een goed beeld van hun investeringsopgave, geeft de financiële positie die uit de jaarrekening en de meerjarenprognose naar voren komt een goed beeld van de consequenties van het portefeuillebeleid, zijn de plannen in het voorraadbeleid organisatorisch haalbaar in de opgegeven prognoseperiode en in hoeverre wordt er samengewerkt met gemeenten?

Vervolgens zal een spreker van één van de corporaties die hebben meegedaan aan het onderzoek, Antares Woonservice, ingaan op de wijze waarop zij tot goed vastgoedbeleid is gekomen. De ochtend wordt afgesloten met een discussie over de resultaten van het onderzoek. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Woonbond, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Aedex geven hun mening over de onderzoeksresultaten.

In het middagdeel zijn vijf parallelsessies gepland over specifieke onderdelen van implementatie. Deze gaan over de inbreng van stakeholders bij voorraadbeleid, het voorspellen van mogelijke consequenties van vastgoedbeleid, de stap van beleid naar uitvoering, het gebruik van de Aedex/IPD-informatie, en de communicatie van de resultaten van het vastgoedbeleid naar bewoners.

Bijdragen aan de studiedag worden onder anderen geleverd door Vincent Paardekoper (CFV), Jan Meelkop (Antares Woonservice), René van Genugten (Nederlandse Woonbond), Arnoud Vlak (Aedex) en Karin Sleeking (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De studiedag wordt voorgezeten door Hugo Priemus (TU Delft).

Praktische informatie

De studiedag 'Implementatie vastgoedbeleid woningcorporaties' is vooral bedoeld voor woningcorporaties (directie, leden van het managementteam, beleidsmedewerkers en het middenkader). Maar uiteraard is het ook voor bewonersorganisaties en gemeenten belangrijk, omdat zij dagelijks te maken hebben met het vastgoedbeleid van corporaties. De dag vindt plaats op 17 januari 2007 in de Aula van de TU Delft van 09.30 uur tot 16.15 uur, de deelnamekosten bedragen ¤ 395,- per peersoon. Voor meer informatie en de programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 2783005, e-mail A.D. <:mailto:dersjant>Dersjant@tudelft.nl. Ook kunt u de website van het Onderzoeksinstituut OTB bekijken (www.otb.tudelft.nl).

Noot aan de redactie/