B EN W BERICHTEN 2007 - 46 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 18 DECEMBER

Leden van de gemeenteraad,

Voorzitters en secretarissen van de deelgemeenten,

Hoofden van dienst, directeuren Bestuursdienst en media.

Burgemeester

1. (18-12) Het college stelt op dinsdag 17 januari van 17.00 tot 19.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting GIDSNetwerk. GIDSnetwerk is een oecumenische netwerkorganisatie die zich richt op de aanpak van problemen op gemeentelijk niveau. Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) treedt hierbij op als gastheer.

2. (18-12) Het college van B en W stelt op dinsdag 19 februari van 16.00 tot 21.15 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de jaarlijkse bijeenkomst van de vrijwillige politie en volontairs. De korpschef maakt tijdens de bijeenkomst bekend wie de "Vrijwilliger van het jaar" van het jaar wordt. De burgemeester treedt op als gastheer en reikt de vrijwilligersmedaille(s) voor Openbare Orde en Veiligheid uit.

3. (18-12) Het college stelt op 30 januari, 13 februari, 5 en 26 maart, 16 april, 14 mei, 4 en 25 juni, 10 september, 1 en 29 oktober en 26 november van 8.30 tot 12.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor het afnemen van de ambtseed.

4. (18-12) Het college stelt op donderdag 31 januari van 15.30 tot 18.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor de slotbijeenkomst ter afsluiting van de emancipatieprojecten van Stichting LOKAAL. Het gaat bij deze projecten om een coachingstraject, een empowerment-training en een dialoogcyclus voor (allochtone) vrouwen die actief willen worden in de politiek of in belangenorganisaties. De projecten worden uitgevoerd in opdracht van de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving. Wethouder Leonard Geluk (Jeugd, Gezin en Onderwijs) treedt hierbij op als gastheer.

5. (18-12) Het college stelt op vrijdag 11 januari van 16.30 tot 18.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een welkomstreceptie voor de nieuwe honorair consul-generaal van de Bondsrepubliek Duitsland. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (18-12) Het college heeft per brief een reactie gegeven op het visiedocument 'Stap naar een Sprong' van de Stadsregio Rotterdam. Dit document gaat in op de opzet van Centra voor Jeugd en Gezin in de regio. Het is een ambitieus plan waarmee de Stadsregio Rotterdam voorop loopt ten opzichte van de rest van het land. Het sluit ook naadloos aan op datgene waar Rotterdam al mee bezig is. Er zijn in Rotterdam al drie voorlopers van een Centrum voor Jeugd en Gezin (de zgn. "Jong's") en recent is er een Centrum voor Jeugd en Gezin (Jong XL) geopend in Feijenoord. Het is de bedoeling dat in elke volgende fase de samenwerking tussen de verschillende instanties intensiever wordt en de hulpverlening aan gezinnen integraler.

De directeur GGD Rotterdam-Rijnmond zal volgens dit stadsregionale concept en

met inachtneming van de door het college gestelde randvoorwaarden een plan van

aanpak opstellen voor de verdere realisering van Centra voor Jeugd en Gezin in Rotterdam.


* (18-12) Het college stelt de raad voor om de motie 'Aanpak psychosociale problemen bij Rotterdamse jongeren' af te doen (Talbi / van Muijen, 24 mei 2007). De raad heeft met deze motie het college gevraagd voorstellen te doen om alle Rotterdamse jongeren met psychosociale problemen laagdrempelig toegang te geven tot cursussen als 'Tip voor je dip' en 'Vrienden'. Het college heeft de motie aangegrepen om vier speerpunten te formuleren om de preventie van emotionele problemen bij jongeren de komende jaren te verbeteren. De speerpunten sluiten aan bij het uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad en het actieprogramma Risicojeugd.


* (18-12) Het college van B en W heeft het Huisvestingsprogramma onderwijs Rotterdam 2008 vastgesteld. Noodzakelijke bouwprojecten voor primair, speciaal en voortgezet onderwijs kunnen nu voorbereid of uitgevoerd worden. Ook het noodzakelijk onderhoud aan de schoolgebouwen kan worden uitgevoerd.


* (18-12)Het college heeft besloten om de schoolgebouwen die op dit moment in gebruik zijn bij het openbaar onderwijs, juridisch over te dragen aan de Stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam. Het bijzonder onderwijs heeft op dit moment al het juridisch eigendom over haar panden. Met deze overdracht worden alle schoolbesturen bestuurlijk en beleidsmatig gelijkgeschakeld. Het bestuur van het openbaar onderwijs in Rotterdam wordt per 1 januari 2008 verzelfstandigd.


* (18-12) Het college van B en W stelt de raad voor om de motie Jeugdvriendelijke wijken (Hagenaars-Baldee, 12 juli 2007) af te doen.

In de afgelopen maanden zijn allerlei ideeën verzameld. In 2008 worden die in de 11 geselecteerde wijken samen met de deelgemeenten omgezet in concrete projecten. In vier wijken worden de ideeën uitgewerkt tot integrale plannen waarbij er een verbinding wordt gelegd tussen sociaal beleid en de fysieke omgeving.


* (18-12) Het college sluit verzelfstandigingsovereenkomsten met stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam en de stichting PROSCO, die belast is met de ondersteuning van het Rotterdamse openbaar onderwijs. In deze overeenkomsten wordt de formele overgang geregeld van de personeelsleden van de gemeente naar de beide stichtingen en vastgesteld welke personeelsleden bij de gemeente blijven werken.

Wethouder Volkgsgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang


* (18-12) Het college heeft de voortgangsrapportage Vrijwilligersbeleid 'Duurzame inzet heeft de toekomst' vastgesteld. Het college heeft de signalen uit het vrijwilligersveld serieus genomen. Overbelasting dreigt door de grote vraag naar plekken voor maatschappelijke stages voor scholieren en andere groepen. Daarom wordt de ondersteuning vanuit de gemeente versterkt. De omvang van het probleem wordt in kaart gebracht, er komt een centraal overleg en een centraal meldpunt.


* (18-12) Het college van B en W heeft de leden van het Sociaal Platform Rotterdam (SPR) voor de periode van een jaar herbenoemd, met ingang van 1 september jl. Het SPR is in 2005 door het college ingesteld als adviesorgaan voor de sociale sector en staat onder leiding van prof. dr. Pieter Winsemius.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (11-12) Het college heeft voor de jaren 2008 - 2010 een bedrag van ¤ 1,2 miljoen per jaar beschikbaar gesteld voor het aanstellen van medewerkers voor de speeltuinen en de Duimdrops van het Buurt en Speeltuinwerk (BSW). In het Sociaal Programma zit in totaal ¤ 4,1 miljoen voor de oplossing van de personeelsproblematiek als gevolg van de uitstroom van ID'ers bij het BSW. In 2006 is daarvan ¤ 0,5 miljoen beschikbaar gesteld om dit knelpunt in 2007 op te lossen. Speeltuinen en Duimdrops dragen bij aan het kindvriendelijker maken van wijken.

2. (18-12) Het college heeft de nieuwe schadetarieven voor 2008 bij ingraving in verharding vastgesteld. Dat is aan de orde als leidingexploitanten de straat beschadigen bij graafwerkzaamheden. Die tarieven zijn vastgelegd in de Schaderegeling Ingravingen Rotterdam. De leidingexploitant moet zelf zorgen voor herstel van de schade.

(18-12) Het college heeft besloten de raad bij de Kadernota 2008 voor te stellen een bedrag van maximaal 4,5 miljoen euro te reserveren voor de renovatie van Diergaarde Blijdorp. Hiermee doet het college de motie Diergaarde Blijdorp af die de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling 2008 heeft aangenomen (motie Çelik van 6 november 2007). Het bedrag komt ten goede aan de Rivièrahal die toe is aan een grondige opknapbeurt. De kosten daaraan bedragen in totaal 15 miljoen euro. De aanwijzing van Diergaarde Blijdorp als rijksmonument moet de Diergaarde voldoende armslag geven om de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen. De gemeente Rotterdam kan Blijdorp ondersteunen door garant te staan bij het aantrekken van geldleningen, voor zover die niet bij het Rijk kunnen worden afgesloten.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (18-12) Het college van B en W heeft als aandeelhouder van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. (HbR) goedkeuring verleend aan een garantie van ¤ 17,5 miljoen die HbR zal verstrekken voor de ontwikkeling van zeehaventerreinen in Vlissingen door de Exploitatiemaatschappij Schelde Maas (ESM). De garantie komt voort uit een samenwerkingsovereenkomst die in 2002 door de gemeente Rotterdam werd aangegaan met Zeeland Seaports.


* (18-12) Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan de vrijstellingsprocedure, op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), voor de oprichting van een biodieselfabriek aan de Antarcticaweg op de Maasvlakte in Rotterdam. De directeur van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting wordt gemandateerd tot het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij Gedeputeerde Staten en tot het verlenen van vrijstelling op grond van artikel 19 van de WRO, mochten er geen zienswijzen worden ingediend. Verder stelt het college de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit (als artikel 21 van de WRO) te nemen om het verlenen van die vrijstelling mogelijk te maken.


* (18-12) Het college heeft besloten om alle algemene Rotterdamse warenmarkten te brancheren op basis van de 'Branche- en artikelindeling voor de Rotterdamse warenmarkten 2008'. Dat betekent dat op de drie grote algemene markten van Rotterdam (Binnenrotte, Visserijplein en Afrikaanderplein) het maximum aantal plaatsen per artikelgroep bepaald gaat worden. Uit onderzoek van bureau EIM in opdracht van de gemeente blijkt namelijk dat het artikelenaanbod op de markten verschraalt (er komt steeds meer textiel), de leegstand op de markten toeneemt en dat de Rotterdamse warenmarkten op dit moment te weinig omzet halen. De invoering van branchering moet de markt in de toekomst aantrekkelijker maken voor klanten. Komende tijd zal samen met de betrokken partijen de uitvoering van de branchering verder worden besproken.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (18-12) Het college heeft het Integraal Mandaat- en Volmachtbesluit gewijzigd. De wijziging zorgt ervoor dat de directeur dS+V vanaf 2008 is gemandateerd voor het aangaan van overeenkomsten met private partijen over de uitvoering van bewonersondersteunende taken. Voorbeelden van deze private partijen zijn Huurteams, Bewonerskompas en Steunpunt Woonoverlast.


* (18-12) Het college stelt de raad voor het ontwerpbestemmingsplan "Oud-Charlois" gewijzigd vast te stellen. Het plangebied is een deel van de deelgemeente Charlois en ligt tussen de Waalhaven, de Maashaven, de Tarwewijk, de wijk Carnisse en het Zuiderpark. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 10 november 2006 tot en met 21 december 2006 voor iedereen ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn er één mondelinge en zes schriftelijke zienswijzen ingekomen, waarvan één naderhand is ingetrokken. De zienswijzen hebben onder meer betrekking op het legaliseren van de bestaande woon- en werkruimten aan twee panden (aan de Talingstraat en de Katendrechtse Lagedijk) en het vestigen van horeca in een pand (aan de Charloisse Kerksingel). Daarnaast wordt in een aantal gevallen gevraagd het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie. Het college stelt de raad voor om een aantal van deze zienswijzen over te nemen.


* (18-12) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan "Ommoord buiten de ring" vrij te geven voor vooroverleg met betrokken instanties. Het plangebied ligt in de deelgemeente Prins Alexander tussen de Rijksweg A20, de Rotte en grenst aan de oostkant aan de Capelseweg, het Schout Bontebalpad, de President Wilsonweg en het President Wilsonpad. Het bestemmingsplan omvat een beperkt aantal ontwikkelingen en is gedetailleerd van karakter. Een van de ontwikkelingen is het opnemen van zes woonblokken met seniorenwoningen voor herontwikkeling. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid onder voorwaarden opgenomen. Voor het gebied in Ommoord binnen de ring is een apart bestemmingsplan opgesteld.


* (18-12) Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan "Het Lageland/Oud Prinsenland" gewijzigd vast te stellen. Het plangebied ligt tussen de wijk Oosterflank, het winkelcentrum Alexandrium, het bedrijventerrein Prins Alexander, de wijk Prinsenland en het Kralingsebos (de volkstuinen tussen het Kralingsebos en de A16 vormen een buffer). Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 26 januari 2007 tot en met 8 maart 2007 voor iedereen ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn zes zienswijzen ingekomen. De ingekomen zienswijzen hebben onder meer betrekking op de bouwhoogte binnen het plangebied, het parkeren, het verkeer en de mogelijkheden tot woningvergroting ten koste van de tuin. Het college stelt de raad voor een aantal van deze zienswijzen over te nemen.


* (18-12) Het college heeft besloten een bezwaar tegen een voorbereidingsbesluit voor gronden gelegen aan de Kinderdijkstraat en de Ridderkerkstraat niet ontvankelijk te verklaren. De bezwaarmaker is namelijk niet als belanghebbende aan te merken.


* (18-12) Het college heeft besloten tot voortzetting van de 'achtervang' voor leningen van corporaties die zijn aangetrokken op de kapitaalmarkt. De leningen worden gewaarborgd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting houdt namens het ministerie van VROM toezicht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met het ministerie van VROM in onderhandeling om in de toekomst VROM voor 100% de achtervang in te laten nemen. Tot die tijd neemt de gemeente Rotterdam in ieder geval twee jaar de achtervang in.

Wethouder Participatie en Cultuur


* (18-12 Het college van B en W heeft een brief aan de raad vastgesteld over de zichtbaarheid in de stad van festiviteiten en vieringen met een levensbeschouwelijke achtergrond. Met name wordt daarbij ingegaan op de zichtbaarheid van het Holi Phagwa feest.

In de nota Stadsburgerschap en het daaraan gekoppelde subsidiekader worden religieuze initiatieven op dezelfde manier beoordeeld als initiatieven van andere maatschappelijke organisaties nl. op hun bijdrage aan de doelstellingen van stadsburgerschap. Religieuze feesten komen daarom als zodanig niet in aanmerking voor subsidieverlening. Wel is subsidieverlening mogelijk als de uitgangspunten zoals die aan de orde komen in de nota Stadsburgerschap, deel uitmaken van de viering. Een voorbeeld zijn de gegroeide tradities van meerdere moskee organisaties om één of meer Iftar-bijeenkomsten te koppelen aan gedachtewisseling over maatschappelijk relevante thema's. Ook zijn in het verleden subsidies verstrekt aan kerkgenootschappen en initiatieven daaromheen ter vergroting van kennis van andere culturen. T.a.v. de Holi-viering stelt het college dat er verschillende faciliteiten worden geboden (vergunning voor de optocht, kleur in de Hofplein-fontein). Echter de manier waarop de Holi Phagwa tot nu toe in Rotterdam is georganiseerd, maakt het niet mogelijk om subsidie te verstrekken in het kader van Stadsburgerschap.


* (18-12) Het college van B en W heeft de quickscan en de eerste voortgangsrapportage over inburgering vastgesteld. Het college verwacht dat de instroom van inburgeraars in cursussen in de komende periode zal stijgen. Dit komt mede door de vereenvoudiging en verkorting van de procedures en door het effect van de wervingscampagnes van de gemeente en de taalaanbieders.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (18-12) Het college heeft besloten voortaan voor alle activiteiten die samenhangen met EHBO en Bedrijfshulpverlening (BHV) één vergoeding te verstrekken. Op basis van de oude regeling konden deelnemers aan de BHV verschillende vergoedingen ontvangen. Voor degenen die dit ontvingen wordt een afbouwregeling ingevoerd.


* (18-12) Het college stelt de raad voor een nieuw Delegatiebesluit Rotterdam 2008 vast te stellen. Hierin zijn de bevoegdheden die door de raad aan het college worden gedelegeerd opgenomen. Het huidige Delegatiebesluit is opgesteld in 2003 en is verouderd. De meeste bevoegdheden uit het Delegatiebesluit 2003 zijn namelijk door de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden (van 6 oktober 2005) rechtstreeks aan het college toegewezen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid


* (11-12) Het college heeft een wijziging vastgesteld van de aangewezen gebieden die in aanmerking kunnen komen voor de subsidieregeling Stimulering Herstructurering Detailhandel 2007. Vanaf 1 januari 2008 zal de subsidieregeling ook gelden voor bepaalde winkelstraten in Lombardijen en Kralingen-Crooswijk.

Schriftelijke vragen

(18 -12) Het college heeft de schriftelijke vragen beantwoord van:

· De heren A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) en M.J.J. van den Anker (Leefbaar Rotterdam) over de Nico Adriaans Stichting (NAS).

· De heer H. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over aangiftebereidheid van winkeliers.

· De heer Sörensen (Leefbaar Rotterdam) van 19 november jl. betreffende bejaardensoos Het Anker in Hillesluis.

· De heer R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over investeringen van het HbR in de haven van Sohar in Oman.

· De heer M.J.J. van den Anker (Leefbaar Rotterdam) inzake de gevolgen van de sluiting (weigering exploitatievergunning) van Gay Palace voor de homoscene.

· De heer P.D.T. van Houte (Leefbaar Rotterdam) over record aantal dialoogtafels, met kwaliteitsgesprekken.

· De heer C.W.W. van den Berg (D66) over reclame voor kredietverstrekker bij publiekszaken.

· Mevrouw H. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) over de reptielenopvang Teriguana.

· De heer Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de buitenruimte van de Mariniershof en de Groene Hilledijk.

· De heer Heijmen (PvdA) over het gelijk lopen van klokken.

· De heren F. Talbi (PvdA) en M.G.J. van Muijen (PvdA) over zorg voor kinderen van ouders met psychiatrische/verslavingsprobleem.

· De heer C.G.J. Verbrugge (PvdA) over begaste containers.

· De heer J. de Jong (PvdA) over de landelijke intocht van Sint Nicolaas in verband met Jongerenhoofdstad 2009.

· De heer R. Schuurman (Leefbaar Rotterdam) over ladingdiefstal uit vrachtwagens.

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18