Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Topmannen presenteren ideeën voor duurzaamheid tijdens Meeting the Minds

Tevens overhandiging opbrengst Duurzaam Donatie Fonds aan 4 goede doelen

Amsterdam, 3 januari 2008 - Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNT NV., en Rein Willems, voormalig president-directeur Shell Nederland en momenteel senator namens het CDA, presenteren op donderdag 17 januari 2008 hun ideeën voor een duurzamer Nederland. De beide topmannen geven hun visie tijdens de debatreeks Meeting the Minds, die plaats vindt in Amsterdam.

Tijdens het debat ontvangen vier goede doelen (Cordaid, KWF Kankerbestrijding, Save the Children en Wereld Natuur Fonds) een cheque met de opbrengst uit het ABN AMRO Duurzame Donatiefonds.

500 miljard euro
In de debatreeks Meeting the Minds staat de vraag centraal 'Hoe besteedt u de komende vijf jaar 500 miljard euro om de wereld duurzamer te maken?'. In ieder debat strijden twee prominente Nederlandse denkers tegen elkaar over het beste plan voor een duurzame wereld. Bezoekers aan het debat kunnen hun mening hierop geven. ABN AMRO organiseert de debatten in samenwerking met FD Intelligence.

Goede doelen
De overhandiging van de opbrengst uit het ABN AMRO Duurzaam Donatie Fonds past goed bij de uitgangspunten van de debatreeks, die bedoeld is om duurzaamheid en het denken daarover te bevorderen. Het Duurzaam Donatie Fonds is het eerste Nederlandse particuliere beleggingsfonds dat goede doelen steunt én belegt in bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria, Ieder jaar reikt ABN AMRO één procent van de jaarlijkse opbrengst van dit fonds uit aan vier goede doelen. Op 17 januari wordt bekend gemaakt welk bedrag Cordaid, KWF Kankerbestrijding, Save the Children en Wereld Natuur Fonds in ontvangst mogen nemen en worden de bijbehorende cheques aan de goede doelen overhandigd.

Praktische informatie
De bijeenkomst vindt plaats op het schip 'Ocean Diva', Piet Heinkade te Amsterdam (tussen Passengers Terminal Amsterdam en restaurant Fifteen). Het debat begint om 19.45 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur) en duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.meetingtheminds.nl.

Op donderdag 21 februari 2008 vindt het laatste debat plaats in de reeks. Dan debatteren Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW en Roel Pieper, hoogleraar e-commerce aan de Universiteit Twente en managing director Favonius Ventures, met elkaar.

Peter Bakker
Peter Bakker (46) studeerde bedrijfskunde aan de HTS Rotterdam en bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1991 trad hij in dienst van PTT Post. De functies van financieel directeur Pakketdienst en directeur Marketing en Verkoop Zakelijke Logistiek gingen vooraf aan zijn benoeming tot bestuursvoorzitter in 1996. Bakker leidde onder meer de overname in 1997 van het Australische TNT, grootschalige reorganisaties en in 1998 de afsplitsing en beursgang van TNT (toen TPG geheten). Het bedrijfsleven kan volgens Bakker meer bijdragen aan wereldproblemen. "Als elk bedrijf iets voor de wereld zou doen, dan krijg je een krachtige veranderingsstroom." Bakker wil dat TNT het eerste transportbedrijf ter wereld wordt zonder CO2-uitstoot. Hij heeft zelf privé het goede voorbeeld gegeven door zijn Porsche in te ruilen voor een hybride Toyota Prius.

Rein Willems
Rein Willems (62) studeerde chemische technologie in Delft. In 1969 trad hij in dienst van Shell Nederland Chemie in Pernis. Tussen 1970 en 1989 vervulde hij diverse functies in Australië, Engeland en Nederland. Van 1989 tot 1993 was hij directeur Chemie van Shell Brazilië, tot 1997 de president van Shell Philippines, waarna de benoeming volgde tot vice-president Base Chemicals and Intermediates. Van 2003 tot 1 september 2007 was Willems president-directeur van Shell Nederland. Sinds juni 2007 is hij namens het CDA lid van de Eerste Kamer. Willems is de voorzitter van de Task Force Energietransitie, dat door de overheid is opgezet om de Nederlandse economie duurzamer te maken. Het adviesorgaan wil in 2050 50 procent minder CO2-uitstoot, 1,5 tot 2 procent energiebesparing per jaar en een versterking van de Nederlandse kenniseconomie. Het advies van Willems aan de politiek luidt: "We hebben beleid nodig, waarbij op de langere termijn de kostprijs van duurzame energie omlaag gaat."

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,