Doop nieuw patrouillevaartuig Koninklijke Marechaussee

Mevrouw Henriëtte Beuving-Boer, echtgenote van Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Minze Beuving, doopt donderdag 17 januari 2008 het nieuwe patrouillevaartuig van de Koninklijke Marechaussee m.s. Glinder. De ceremonie vindt plaats op de scheepswerf Damen Shipyards in Gorinchem.

De Glinder is het vierde nieuwe patrouillevaartuig dat de Koninklijke Marechaussee de afgelopen drie jaar heeft laten bouwen. Het vaartuig van het type Stan Patrol 3407 is ontworpen voor steunverlening aan de persoonscontrole in het kader van de grensbewaking en wordt ingezet op de gehele Waddenzee. Verder behoren de Eems, de Dollard, het IJsselmeer en de Noordzee tot het inzetgebied.

Het patrouillevaartuig heeft Harlingen als thuishaven. De Glinder is gebouwd door Damen Shipyards te Gorinchem. Vanwege de inzet in het Waddengebied is het schip zo ontwikkeld dat het op een wad kan droogvallen en hierbij zoveel mogelijk rechtop blijft staan. De kosten van dit schip bedragen circa zes miljoen euro.

De Glinder is genoemd naar de vaargeul tussen het vaste land en Schiermonnikoog. Het is bij de Koninklijke Marechaussee gebruikelijk om haar vaartuigen te vernoemen naar markante punten in het patrouillegebied.

Technische informatie patrouillevaartuig Glinder:
Lengte: 34.40 meter
Breedte: 7.30 meter
Maximale diepgang: 1.70 meter
Maximale snelheid: 16 knopen
Bemanning: 8 personen
Vervoerscapaciteit: 12 personen

Noot voor redacties (