De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool bouwt in Delft duurzaamste schoolgebouw in Nederland

1e Paal gaat op 17 januari aan de Rotterdamseweg de grond in

De Haagse Hogeschool bouwt op de campus van de TU Delft een compleet nieuw en uiterst duurzaam onderwijsgebouw, dat met ingang van studiejaar 2009 plaats biedt aan 1600 techniekstudenten. De Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool huisvest vanaf september volgend jaar zeven technische opleidingen van de voormalige Technische Hogeschool Rijswijk. Met de TU Delft zijn inmiddels afspraken gemaakt over intensieve samenwerking die de doorstroming en de uitwisseling tussen de hogeschool en de universiteit vereenvoudigen en de kwaliteit positief beïnvloeden. De Rijswijkse vestiging sluit na het huidige schooljaar definitief de poorten.

De Delftse vestiging van De Haagse Hogeschool biedt vanaf september 2009 onderdak aan de studierichtingen Bedrijfswiskunde, Technische Informatica, Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Technische Bedrijfskunde, Elektrotechniek en Installatietechniek. Daarmee verhuist het overgrote deel van het studieprogramma vanuit Rijswijk naar Delft, evenals het merendeel van de huidige 1200 leerlingen. Met de nieuwbouw wordt nadrukkelijk ingezet op verdere groei van de De Haagse Hogeschool, die op het terrein van technisch hoger beroepsonderwijs als kenniscentrum een toonaangevende regionale rol wil blijven vervullen.

Zelfvoorzienend

âDe nieuwbouw aan de Rotterdamseweg wordt het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederlandâ, meldt Aad Oudt, directeur van het Projectbureau Nieuwbouw Delft van De Haagse Hogeschool. âDoor middel van onder andere warmte-/koudeopslag en zonnecollectoren voorzien we straks gedeeltelijk in onze eigen energie. Bovendien is nu al rekening gehouden met toekomstige installatie van een brandstofcel die het gebouw qua energie volledig zelfvoorzienend maakt.â De ontwerpers van het gebouw hebben er daarnaast voor gekozen uitsluitend materialen te gebruiken die tegen de laagst mogelijke energiebelasting worden geproduceerd.

De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool biedt ruim veertig verschillende opleidingen aan op uiteenlopende vakgebieden, met vestigingen in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer. Een uitgebreid programma van samenwerkingsverbanden verrijkt en verdiept de kennis van âde Haagseâ continu. Studenten, docenten en lectoren wisselen tijdens stages, afstudeeropdrachten, projecten en onderzoeken voortdurend kennis uit met onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden in de regio. In Nederland, en steeds vaker ook daarbuiten. Door die permanente interactie met professionals in het veld houdt de hogeschool voeling met maatschappij en werkvloer. De Haagse Hogeschool huisvest meer dan 100 nationaliteiten en is hiermee de meest internationale hogeschool van Nederland. Het opleidingsprogramma biedt momenteel onder andere vijf internationale bachelorprogrammaâs en vier internationale masteropleidingen.