Jeugd & Gezin: Rouvoet geeft startsein gesloten jeugdzorg

PERSUITNODIGING - NIETT VOOR PUBLICATIE

Maandag 14 januari 2008, nummer 1

ROUVOET GEEFT STARTSEIN GESLOTEN JEUGDZORG

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin geeft officieel het startsein voor de gesloten jeugdzorg onder regime van de gewijzigde Wet op de Jeugdzorg. De wijziging van de Wet op de jeugdzorg, die op 1 januari 2008 in werking is getreden, maakt gesloten jeugdzorg mogelijk voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen. Het startsein voor de gesloten jeugdzorg vindt plaats tijdens een bijeenkomst op donderdag 17 januari 2008 bij Rentray in Eefde.

Het kabinet is van mening dat jeugdigen met ernstige gedragsproblemen die niet strafrechtelijk veroordeeld zijn, thuis horen in de jeugdzorg en niet in een justitiële jeugdinrichting (JJI). Er is daarom besloten voor deze jeugdigen specifieke plekken in een gesloten omgeving in de jeugdzorg te creëren.

Met de ontwikkeling van de gesloten jeugdzorg is het mogelijk om deze groep jeugdigen uit huis te plaatsen en behandeling en opvoeding in een gesloten setting te laten plaats vinden.

De instelling moet een hulpverleningsplan voor de jeugdige opstellen. Die jeugdige moet daaraan deelnemen. De bedoeling is hun levens te stabiliseren, een eind te maken aan een eventuele crisissituatie. Ook wordt gewerkt aan een toekomstperspectief.

Per 1 januari zijn er 12 gesloten jeugdzorgvoorzieningen. Vijf JJI's, waaronder Rentray in Eefde, zijn omgevormd tot gesloten jeugdzorgvoorziening. Zeven jeugdzorgvoorzieningen zijn gesloten voorziening geworden. Per 1 januari 2009 worden nog twee JJI's gesloten jeugdzorgvoorziening. In 2010 zal ook het nieuwe gesloten jeugdaanbod zijn ontwikkeld. Er zullen dan bijna 1400 plaatsen beschikbaar zijn.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 januari 2008

U bent van harte uitgenodigd om tijdens deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Programma:

14.00 uur Ontvangst met Djembee door de jongeren van Rentray

14.30 uur Welkom door dagvoorzitter Jan Douwe Kroeske

14.40 uur Toespraak minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin

14.50 uur Speech Frank Candel, voorzitter raad van bestuur Rentray

15.00 uur Overhandiging Streefbeeld door Frank Candel aan minister en lancering website Jeugdzorg Plus

15.05 uur pauze

15.20 uur Elevator pitch van de zorgaanbieders

15.55 uur Ronde tafelgesprek onder leiding van Jan Douwe Kroeske

16.30 uur Afsluiting


-0-0-0-


Noot voor de redacties (