Gemeente Utrecht

Romeins Utrecht; zichtbaar voor iedereen

Hoe zag een Romeinse wachttoren er van binnen uit? Waar lag de Romeinse weg nou precies en wat voor bouwmaterialen gebruikten de Romeinen eigenlijk? De gemeente Utrecht vindt het zichtbaar maken van de Romeinse geschiedenis van Utrecht belangrijk. De tentoonstelling 'De Limes, geheimen ontsluierd' die op 17 januari wordt geopend is de aftrap van een groot project, waarin de Romeinse geschiedenis van Utrecht voor het publiek zichtbaar wordt gemaakt.

Binnen de gemeentegrenzen van Utrecht zijn veel sporen te vinden van de noordgrens van het Romeinse rijk die hier omstreeks 43 na Christus kwam te liggen en ruim 250 jaar intensief door de Romeinen bewaakt en gebruikt werd. Het archeologisch onderzoek van de afgelopen decennia heeft bijzondere vondsten over deze grenszone (de limes) opgeleverd. Zoals twee complete schepen en een grafveld uit de allervroegste periode van de Romeinse aanwezigheid in Utrecht. Naast deze objecten heeft het onderzoek bovenal nieuwe inzichten opgeleverd over hoe de grenszone was ingericht en waarvoor hij gebruikt werd.

Op de tentoonstelling 'De Limes, geheimen ontsluierd' in architectuurcentrum Aorta worden de laatste inzichten over het Romeinse verleden van de stad Utrecht op verschillende manieren verteld. Naast dat verleden wordt er in de tentoonstelling ook vooruit gekeken: hoe zal de Romeinse geschiedenis van Utrecht in de komende jaren zichtbaar en begrijpelijk worden gemaakt? Eén van de plekken waar dat zal gebeuren, is in Castellum Hoge Woerd in De Meern, waar onder andere het Romeinse schip De Meern 1 na conservering wordt tentoongesteld. Ook op het Domplein, waar net als op de Hoge Woerd een Romeins fort heeft gelegen, wordt samen met het initiatief Domplein 2013 de (Romeinse) geschiedenis aan het publiek verteld.

De gemeente Utrecht heeft 400.000 euro beschikbaar voor het zichtbaar maken van de limes voor het publiek. Er is nog niet bepaald hoe dit er de komende jaren precies uit gaat zien. Gedacht wordt aan visualisaties in de openbare ruimte, informatieborden, tentoonstellingen, publicaties en 3D-reconstructies.

De Romeinse grens was meer dan de forten alleen. Zo was grensrivier de Rijn bovenal een belangrijke transportroute. Net als de Romeinse weg waarvan het tracé steeds beter in kaart kan worden gebracht. Maar ook in wachttorens, bruggen en kades hebben de Romeinen veel tijd en energie gestoken.



Gemeente Utrecht