Persuitnodiging: handreiking Besluit Bodemkwaliteit

Op donderdag 17 januari, voorafgaand aan het Algemeen Overleg Bodem in de Tweede Kamer, zal minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu de eerste exemplaren van de handreiking Besluit Bodemkwaliteit overhandigen aan vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, waterschappen en bedrijven die in de praktijk met het nieuwe Besluit Bodemkwaliteit gaan werken. Minister Cramer zal de handreikingen overhandigen aan wethouder Bleker, gedeputeerde mw. Klip, dijkgraaf Verheijen en de heer Brinkman van Bouwend Nederland.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Tijdstip: donderdag 17 januari, 13.00 uur-13.45 uur (zaal open 12.30 uur)

Plaats: Nieuwspoort, Fons v.d. Poelzaal, Lange Poten 10, Den Haag

Achtergrond

Het Besluit Bodemkwaliteit is op 1 januari 2008 in werking getreden. Met het nieuwe Besluit is duurzaam bodembeheer gemakkelijker geworden: er zijn minder regels en administratieve lasten voor overheden en bedrijfsleven, vooral wat betreft het toepassen van bouwstoffen, grond en baggerspecie. In totaal gaat het om een vermindering van 15 miljoen euro; dat is bijna een halvering van de totale administratieve lasten van 32 miljoen euro. Met het nieuwe Besluit wordt ingespeeld op de wens van lokale overheden om de bodemkwaliteit beter te laten aansluiten op het lokale bodemgebruik.

Minister Cramer roept de decentrale overheden en het bedrijfsleven op om nu de eigen verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken. Belangrijk is dat een goede balans wordt gevonden tussen enerzijds een kwalitatief gezonde, schone en veilige bodem en anderzijds het geven van ruimte aan maatschappelijke ontwikkelingen zoals woningbouw in binnenstedelijk gebied, het uitbaggeren van vaarwegen en hergebruik van secundaire materialen.